Jóváhagyta a parlament plénuma az államfő népszavazás kiírására vonatkozó kérését

Jóváhagyta a parlament plénuma az államfő népszavazás kiírására vonatkozó kérését
Jóváhagyta hétfőn a parlament plénuma az államfő népszavazás kiírására vonatkozó kérését. A határozatot egyhangúlag megszavazta a plénum.

A parlament elfogadott egy határozatot, amely pozitívan véleményezte a Klaus Iohannis államfőnek az országos referendum szervezésére irányuló kérését. A népszavazás a korrupcióellenes harc folytatásáról és a közalkalmazottak feddhetetlenségének biztosításáról szólna. A parlament azzal a javaslattal fogadta el a határozatot, hogy a feltett kérdés által tartsák be az Alkotmány, az Alkotmánybíróság és a Velencei Bizottság népszavazásra irányuló előírásait.

Klaus Iohannis január 24-én értesítette levélben a parlament két házelnökét, hogy beindította az országos referendum megszervezésének előkészületeit. A népszavazás során a korrupcióellenes harc folytatásához és a köztisztviselők feddhetetlenségéhez való viszonyulásáról kell állást foglalnia a lakosságnak. A parlamentnek 20 nap alatt kellett véleményeznie a kérést. A véleményezésnek konzultatív jellege van.

www.agerpres.ro