Jóváhagyta a két ház jogi bizottsága az ombudsmani tisztségre javasolt személyek jelölését

Jóváhagyta a két ház jogi bizottsága az ombudsmani tisztségre javasolt személyek jelölését
Egyöntetűen jóváhagyta a szenátus és a képviselőház együttes jogi bizottsága a nép ügyvédje tisztségre javasolt három személy jelölését.

A PSD-ALDE koalíció Renate Webert, a PNL, USR és az RMDSZ Eckstein-Kovács Pétert, a PMP Cătălin Voinea Micet javasolja.

A nép ügyvédjét a parlament plénuma szavazza meg. A tisztséget eddig betöltő Victor Ciorbea hétfőn átiratban emlékeztette a két házelnököt, hogy mandátuma lejárt.

Renate Weber úgy nyilatkozott, tudomása szerint Románia az egyetlen európai ország, ahol a nép ügyvédjének jogában áll alkotmányossági kifogást emelni törvények és sürgősségi rendeletek ellen, és a közfigyelem egy idő óta az intézmény ezen hatásköre felé irányult, az eredeti – az állampolgári jogok védelmét szolgáló – hatáskör pedig háttérbe szorult. ‘Örülnék, ha megtalálnám a módját annak, hogyan értsék meg ebben az országban az emberek, mennyire fontos azon jogok betartása, amelyekkel rendelkeznek’ – mondta a kormánykoalíció jelöltje.

Eckstein-Kovács Péter kifejtette: az a célja, hogy a nép ügyvédjének intézménye független legyen.

Cătălin Voinea-Mic arról beszélt, hogy az ombudsmani intézménynek politikailag egyenlő távolságokat kell tartania, és a sürgősségi kormányrendeletek ellen benyújtott alkotmányossági kifogásoknak nem szabad egy párt érdekeit szolgálniuk.
A nép ügyvédjét a parlament két házának együttes plénuma nevezi ki 5 éves mandátumra, amely egyszer újítható meg.

www.agerpres.ro

Címkék: ,