Jóváhagyott tűzifaár, bezárandó szeméttelep

A tanácsosok egyhangúan elfogadták a tűzifa árát
A tanácsosok egyhangúan elfogadták a tűzifa árát
Újra elkezdődhet az érmihályfalvi önkormányzat erdejében a fakitermelés, a képviselő-testület meghozta a szükséges döntést. A szemétgazdálkodásban is jelentős változás lesz.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az érmihályfalvi önkormányzat saját erdejéből tavaly ősszel kezdte meg a lakosok kiszolgálását tűzifával, az eltelt hónapokban mintegy 300 köbméternyi fát adva el 200 lejes áron. Azonban karácsony előtt a vonatkozó törvény változása miatt a kitermelést le kellett állítani, miközben az igénylők listája napról-napra nőtt. Időközben megérkezett az erdészettől a szükséges árajánlat-javaslat, melyet a helyi képviselő-testületnek kellett jóváhagyni. Ez a szerda délelőtt tartott januári ülésen meg is történt, az ár maradt 200 lej. Nyakó József polgármester hozzáfűzte: a kormány a lehető legrosszabbkor hozta döntését, amikor a legnagyobb igény van a tűzifára, bürokratikus akadályt gördítve az emberek kiszolgálása elé és – ha akaratán kívül is – de az önkormányzat(ok) ellen hangolta a lakosokat. Amint azt korábban jeleztük, van elegendő fa az igénylőknek, a kitermelés megkezdődhet, amint a tanácsi határozat megkapja az ilyenkor szokásos prefektúrai láttamozást.

Szemétgazdálkodási korszakváltás

Bár nem volt téma a tanácsülésen, de igen fontos ügy: február 1-én megkezdik a helyi szeméttelep bezárását (befedését). Annak idején – pár évvel ezelőtt – beszámoltunk róla, hogy Érmihályfalva is csatlakozott a Megyei Tanács EU-s pályázatához, melynek célja volt támogatást szerezni a korszerűtlen szeméttelepek bezárására. A város esetében ez mintegy 1 millió eurót jelent, amit így nem a város kell álljon. Ez azt jelenti, hogy a szeméttelepet földdel fedik le, és annak befejezése után a szemétgazdálkodást már nem az önkormányzat fogja felügyelni, hanem az erre avatott megyei szerv. Utóbbi fogja kiválasztani a szemetet összeszedő cége(ke)t, melyek az új helyzethez igazodva fogják végezni a feladatukat. Az biztos, hogy továbbra is lesz (mert törvény kötelezővé teszi) szelektív gyűjtés is, azonban a két szolgáltatás nem jelent automatikusan két szolgáltatót – de mindez már a működtető hatásköre lesz. A tervek szerint 2-3 hónapba telik a befedési munka, ami után “új korszak” kezdődik a helyi szemétgazdálkodásban.

Rencz Csaba