Jourova: A Kövesi ellen folytatott eljárás akadályt jelent az európai főügyészi tisztségért folytatott versenyben

Vera Jourova
Vera Jourova
A Laura Kövesi ellen éppen ebben a periódusban folytatott eljárás akadályt jelent az európai főügyészi tisztségért folytatott versenyben – jelentette ki csütörtökön Bukarestben Vera Jourova, az Európai Bizottság jogérvényesülésért, fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztosa.

‘Egy folyamatban lévő kivizsgálásról van szó, amit nem kommentálunk, ugyanakkor nem szívesen látunk semmilyen akadályt az előtt, hogy Laura Kövesi részt vegyen az európai főügyészi tisztségért folytatott versenyben’ – mondta az uniós biztos, aki azt hozzátette: ők tiszteletben tartják az ártatlanság vélelmét.

Jourova úgy fogalmazott: a Bizottság egyelőre nem tárgyal a 7. cikkely aktiválásáról Románia esetében, de ‘ez attól függ, ami a következő napokban történni fog’. ‘Szerintünk ezek a rendeletek nagyon rossz irányban megtett lépések, és várjuk, (…) hogy a kormány visszatérjen az elmúlt tíz esztendőben bejárt pozitív útra’ – közölte a biztos.

Azt mondta: ha szükséges, aktiválják a 7-es cikkelyt.

‘A jogállamiság, az igazságszolgáltatás pártatlansága nem csak a belső, hanem európai kérdés is. Vannak olyan normák, amelyeket minden államban tiszteletben kell tartani. Ahogy már mondtuk, még mindig reméljük, hogy a párbeszéd eredményt hoz. Timmermans alelnök és Dăncilă miniszterelnök között újabb megbeszélésre kerül sor, és reméljük, hogy pozitív eredményt érünk el’ – mondta.
A népszavazást illetően Jurova elmondta, hogy személyesen hisz a közvetlen demokrácia eszközeinek hasznosságában, de ez egy állami döntés, amelyet nem kommentál.

www.agerpres.ro