Jótékonysági koncertet tartottak

Akt.:
A Transylvanian Opera Academy nemcsak énekével, hanem öltözetével is emlékezetes élményt nyújtott a szépszámú közönségnek. A szerző felvétele
A Transylvanian Opera Academy nemcsak énekével, hanem öltözetével is emlékezetes élményt nyújtott a szépszámú közönségnek. A szerző felvétele
Otthon karácsonykor címmel tartottak az ünnepre hangoló jótékonysági koncertet péntek este a nagyváradi filharmóniában, amelynek teljes bevételével a Bihar Megyei SOS Autizmus Egyesületet támogatták.

Bár még csak advent második vasárnapja közeledett, a filharmónia színpadán a feldíszített karácsonyfa előtt az előadók igazi karácsonyi hangulatot teremtettek. A Bihar Megyei SOS Autizmus Egyesület, a Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Állami Filharmónia közös szervezésében létrejött zenei est első felében a Nagyváradi Egyetem Zeneművészeti Karának Crisia énekegyüttese lépett fel hagyományos román kolindákkal, majd Florina Maris Hinsu adta elő többek között Adolphe Charles Adam Cantique de Noel művét. Zongorán kísérte Valentin Lazăr.

Családias hangulat

Az est második felében a nagyváradi származású Florin Estefan, a kolozsvári opera igazgatója által vezetett kolozsvári Transylvanian Opera Academy formációé volt a főszerep, aminek számos tagja szintén nagyváradi származású, ahogy az a bemutatkozásukból kiderült. A tíz tagot számláló együttes nem szokványos öltözetben lépett színpadra: rénszarvas-, Mikulás-mintás karácsonyi pulóverek, Mikulás-sapkák és rénszarvas fejpánt tette egyedivé és kötetlen, családias hangulatúvá a koncertet, ahogy azt a címben is sugallták: Otthon karácsonykor. Az est során román, francia, andalúz, puerto-ricoi, de világszerte ismert angol karácsonyi dalokat adtak elő, köztük a Baby, it’s could outside, a White Christmas, vagy a We Wish You a Merry Christmas címűeket, de a magyar hagyományban is ismert Csendes éj és az Ó, jöjj Immánuel angol változata is műsorra került. Az együttes az A.T.A.C. Band kísérte hangszeren, kissé agresszívnek ható elnevezésük nem takar semmi veszélyt, ugyanis egy rövidítésből született: Kolozsvári Fiatal Művészek Egyesülete (Asociația Tinerilor Artiști din Cluj).

A közel kétórás koncert végeztével a közönség tagjai az előtérben az egyesülethez tartozó fiatalok és gyerekek által készített karácsonyi díszeket vásárolhattak, amelyek árával szintén az egyesületet támogatták.

 

János Piroska