Jótékonysági koncert

A Romániai Szklerózis Multiplex Egyesület és a Bihar megyei Szklerózis Multiplex Alapítvány május 2.-án, pénteken jótékonysági orgona és harsona koncertet szervez a rogériuszi református templomban.

A Bihar megyei Prefektusi Hivatal és a Polgármesteri Hivatal védnökségével zajló esemény célja a szklerózis multiplexben szenvedők életminőségének javítását szolgáló projektekhez való hozzájárulás. Az országban jelenleg tizenöt, a szklerózis multiplexes betegek érdekérvényesítését szolgáló szervezet van bejelentve, ez a duplája a tíz évvel ezelőtti számnak. A szklerózis multiplex az idegrendszer idült, gyulladásos betegsége, mely elsősorban a fiatalokat, ezen belül a nőket veszélyezteti a leginkább.

A gyógyíthatatlan betegség kezelése, tüneteinek enyhítése kinetoterápiával és gyógytornával lehetséges, viszont a munkaképtelen betegek többsége anyagilag nem, illetve nehezen engedheti meg magának a rendszeres terápiát. Ezért rendkívül fontos az érdekvédelmi szervezetek szerepvállalása. A Bihar megyei Alapítvány működteti Románia egyetlen orvosi és szociális szolgáltatási központját, mely a betegek támogatására, kezelésére hivatott. A jótékonysági koncert bevételét a betegek javára fordítják majd, anyagi támogatás, informálás, tanácsadás formájában.