ERDON Országos hírek

2007.07.19. 12:58

Bálványosi Nyári Szabadegyetem

<p>Tusnádfürdő - A szerda délelőtti megnyitón Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke volt jelen Szilágyi Zsolttal, az EMNT alelnökével, Zólya Zoltánnal, Tusnádfürdő polgármesterével és Derzsi Lászlóval, Tusványos főszervezőjével együtt.</p>

Koszovó történelmi példája, az erdélyi magyar–magyar párbeszéd, a regionalizmus politikája, az európai integrációs lehetőségek, a támogatási rendszerek, az egyházak és a keresztény értékek témája egyaránt szerepel a székelyföldi Tusnádfürdőn kezdődött XVIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) programján. A vasárnapig tartó rendezvénysorozat fénypontja az idén is Orbán Viktor Fidesz-elnök szombati előadása lesz, amely az Erős Európa – erős közösségek címet viseli. Bár a szervezők szerették volna, a Tusványos-tábor keretében nem találkozik egymással Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke. Ők várhatóan a rendezvénysorozat befejezése után ülnek közös asztalhoz.

Megnyitó

A szerda délelőtti megnyitón Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke volt jelen Szilágyi Zsolttal, az EMNT alelnökével, Zólya Zoltánnal, Tusnádfürdő polgármesterével és Derzsi Lászlóval, Tusványos főszervezőjével együtt. A délelőtti főelőadás címe Koszovó és a nyugat-balkáni stabilitás volt. A délutáni sorozat a Támogatási rendszerek – vidékfejlesztési lehetőségek című előadással rajtolt, az erdélyi pluralizmus esélyeiről és korlátairól szóló beszélgetésre is várják az érdeklődőket. Ezután az Egyházak és keresztény értékek a médiában című előadás hallható. Nagy várakozással tekintenek a regionalizmus és az EU-fejlesztések témájában tartandó előadásra. A meghívottak között van Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke, Borbély László romániai területfejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter, valamint Luis Maria de Puig, az Európai Bizottság katalóniai képviselője.

Németh Zsolt – aki a Tusványost életre keltő Pro Minoritate Alapítvány alapító tagja – felidézte: amikor 1989. december 29-én egy kézdivásárhelyi házibuliban megszületett a bálványosi tábor gondolata, mindannyian abban bíztak, hogy Románia, Erdély hamarosan szabad országként csatlakozik Európához. Kifejtette: az idén azért éppen Koszovó ügyét helyezték a figyelem középpontjába, mert e terület esete az elmúlt másfél évtized egyik szemléletes történelmi leckéje, az ottani tragédiák hosszú távon meghatározhatják a térségbeli népek együttélését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!