Jótékonysági estek az újvárosi templom javára

Jótékonysági estek az újvárosi templom javára
Jelenleg is zajlik a Nagyvárad-Újvárosi református templom felújítása, ám a munkálatok során kiderült, több nem várt kiadással kell számolni. A templommal egyidős ajtók felújításához két jótékonysági esttel szeretnének anyagi támogatást gyűjteni.


A templom felújítási munkálatairól Herdean Gyöngyi és Sándor Lajos lelkipásztorok, a jótékonysági estről pedig annak ötletgazdája, Thurzó Zoltán zongoraművész beszélt. Sándor Lajos elmondta, hogy az EU-s pályázathoz kapcsolódó formalitások miatt a város nem tudta tartani az ütemtervet, ezért a külső munkálatokat csak október elején kezdték el. „A kivitelezők nagyon jó ütemben haladnak, először a templom alapjának megszilárdításával, a régi vakolat leverésével kezdték, a falak újravakolását is megkezdték az udvar felől, illetve jelenleg a torony megszilárdítása, és a templom körbeszigetelése történik. A külső munkálatokat mínusz öt fokos hőmérsékletig tudják folytatni, ez alatt viszont már nem engedi a műemlékvédelem, hogy tovább dolgoznak a munkások. Mivel lassan számíthatunk a rossz időre, ezért már felkészültünk a belső munkálatokra is, fel van állványozva a templom belseje, itt már munkálatokat is végeztek: az elmozdult tornyot vaspántokkal rögzítették a templomtesthez” – részletezte Sándor Lajos, hozzátéve, hogy éppen ezért már a vasárnap délelőtti istentiszteleti alkalmakat a Református Püspöki Palota (PKE) dísztermében tartják meg, várhatóan jövő év tavaszáig. Itt kapnak majd helyet a karácsonyi istentiszteleti alkalmak is.

Váratlan kiadások

Herdean Gyöngyi kiemelte, hogy a belső munkálatok során felújítják a toronyfeljárót, amit kilátónak szeretnének kialakítani, új villanyhálózatot telepítenek, és ahol szükséges, a lépcsőket is, valamint a toronykijáratnál a kilátók korlátjait is megerősítik. „A külső munkálatok során kiderült, hogy az előre nem látható kiadásokra betervezett összeget már túlléptük, hiszen a külső vakolat 70 százalékának cseréje volt betervezve, de mikor elkezdték bontani, akkor rájöttek, hogy legalábbis a főhajó részén körbe több mint valószínű, hogy mindet le kell verni. A belső udvarrészen ez már meg is történt” – tette hozzá. A munkálatokkal az eredeti tervek szerint idén decemberig kellett volna végezni, de a csúszás miatt a budapesti központú pályázati iroda meghosszabbította a kivitelezés határidejét, a jelenlegi tervek szerint a munkálatokat 2015. március 15-ig kellene befejezni. Kérdéses, hogy eddig az időpontig sikerül-e teljesen befejezni a felújítást, ez nagy mértékben függ az időjárástól is. A város még meghosszabbíthatja ezt a határidőt. Ami biztos, hogy 2015. december 31. az utolsó időpont, ameddig el kell készüljön a templom.

Jótékonysági estek

Olyan kiadások merültek fel, amelyeket nem fedeznek az Európai Uniós források, így sem az ablakokra, sem az öt ajtó restaurálására nem volt keret. Az ablakok cseréjét az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával elvégezhetik. Az ajtók felújításáért pedig jótékonysági estet szerveznek november 22-én 18 órától az imateremben a gyülekezetnek, november 23-án 19 órától pedig egy nyilvános jótékonysági koncertre kerül sor a PKE dísztermében, melyre szeretettel hívnak és várnak minden adakozó kedvű személyt. A belépés mindkét eseményre ingyenes, de „szeretnénk megszólítani Várad azon rétegét, akik hajlandóak adományozni a templomunk felújítására” – hangzott el. Az adományokkal kapcsolatban Sándor Lajos elmondta, hogy ha cégek szeretnének adományozni, akkor szponzori szerződéseket is tudnak biztosítani, a magánszemélyeknek pedig nyugtát állítanak ki, továbbá perselyeket is kihelyeznek. Ezen források mellett gyülekezeti gyűjtést is meghirdettek az egyházközségben.

Változatos műsor

Thurzó Zoltán a jótékonysági estekkel kapcsolatban elmondta, hogy az egyházközség imatermében megszervezésre kerülő koncert kifejezetten a gyülekezet számára szól, a vasárnapi koncerttel viszont a váradi közösséget szeretnék megszólítani, akik szeretnének bármilyen összeggel a templom felújításához hozzájárulni. „A műsor igen változatos: Bach művektől kezdve egészen Karádi Katalin dalokig, musical- és operettrészletekig, kórusművekig igen változatos stílusú művek csendülnek majd fel. Mindenki megtalálhatja majd a maga ízlésvilágának megfelelő műveket. A koncerten 21 váradi fellépő működik közre, viszont mindkét alkalmon a zenészek, énekesek mellett az újvárosi gyülekezet fiatal zenei tehetségei – Rob Vivien – ének, Takács Réka – zongora és Erdődi Ferenc – hegedű – is fellépnek.

P. Nagy Noémi