Jótékonysági est Bihardiószegen

Jótékonysági est Bihardiószegen
November 3.-án immár ötödik alkalommal került sor az Érmelléki Református Diakóniai Alapítvány (ÉRDA) által rendezett jótékonysági koncertre. A zsúfolásig telt kultúrotthonban nemes cél érdekében gyűltek össze a jelenlévők: segíteni az érmelléken élő hátrányos helyzetű embereken.

Az egybegyűlteket Bara László bihardiószegi lelkipásztor köszöntötte, örömét fejezve ki, hogy ilyen sokan eljöttek erre a nemes alkalomra. Ezt követően Rákosi Jenő, az Érmelléki Református Egyházmegye esperese szólt a közönséghez. Beszédében hangsúlyozta, hogy ez az este is rácáfolt arra a negatív hírre, miszerint kihalt az emberekből a segíteni akaró jó szándék, hiszen azért gyűltek össze helybeliek és az egyházmegye gyülekezeteinek képviselői, hogy jelenlétükkel, adományaikkal igazolják: számunkra igenis fontos a mellettünk, köztünk élő nehéz sorsú ember megsegítése, támogatása. Futó Márta diakónusnő néhány mondatban bemutatta az ÉRDA munkáját. Elmondta, hogy Érmellék 37 gyülekezetéből mintegy 180 család van az alapítvány listáján. Ebből vannak hátrányos helyzetű családban élők, idősek, szellemi és testi fogyatékosok. Az ÉRDA feladata ezeket a családokat segíteni. 2014-ben három “kenyérprogram” segítségével 61 család számára biztosította az alapítvány mindennapi kenyeret. Tanszercsomagokat osztottak ki I.-V. osztályos tanulóknak, valamint táborokat szerveztek a fogyatékos és a hátrányos családban élő gyermekeknek. Ez évben még hátra van ezeknek a családoknak a találkozója, ahol meleg ebéd és meghitt együttlét után – karácsony közeledtével – élelmiszer csomaggal ajándékozzák meg a résztvevőket.

Szebbnél szebb dalok

A rövid beszámoló után a helyi Asók István Református Énekkar szolgálata következett. Műsorukban gyönyörű egyházi énekek három illetve négyszólamú feldolgozásai hangzottak el. Az est “sztárvendége” a Csillag születik című tehetségkutató műsor nyertese, Mészáros János Elek magánénekes volt. Műsora alatt közelebbről is megismerhettük őt, elmondása szerint az egész életét és munkásságát Isten jelenléte határozza meg. Nekünk van szükségünk Istenre és nem fordítva, ezt próbálja közvetíteni gyönyörű hangjával az emberek felé. A csillag – a betlehemi csillag – követése számára egy küldetés, feladatának tekinti, hogy énekszolgálatával Jézushoz és a templomba vezesse az embereket. Szebbnél szebb ismert dalok csendültek fel, úgy mint a János Vitéz című daljátékból Jancsi belépője, Erkel Ferenc: Bánk bán című operájából a Hazám, hazám…, a Honfoglalás című film betétdala,a Szép vagy gyönyörű vagy Magyarország, az Ott ahol zúg az a négy folyó című dalok, illetve a Valaki áttáncolt az életemen, Térden állva jövök hozzád, Csak egy tánc volt című könnyűzenei dalok, továbbá a Csárdáskirálynő című operettből a Jaj cica… kezdetű dal, de szüreti nóták is. Az előadó műsorával, gyönyörű hangjával lenyűgözte a közönséget, akik állva tapsolták meg.

Nemes célt szolgálva

Az ünnepség végén a bihardiószegi református gyülekezet finom kaláccsal és egy pohár itallal vendégelte meg a jelenlévőket. Azt hiszem, aki részt vett ezen a csodálatos esten, az lelkileg feltöltődve, egy nemes célt szolgálva térhetett otthonába. Isten áldása legyen a jókedvű adakozók életén.

Ghitea Angéla kántor