Jótékonysági akció: Tégy jót Szacsvayval!

Jótékonysági akció: Tégy jót Szacsvayval!
Tégy jót Szacsvayval! Légy jó mindhalálig elnevezéssel jótékonysági akcióba kezdett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezete és a Varadinum Alapítvány. A részletekről pénteken tájékoztattak az RMDSZ Sas-palotabeli székházában.

A múlt pénteki sajtótájékoztatón Koncsek Vadnai Zita, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumának (melyben a történelmi egyházak is képviselve vannak) elnöke kifejtette: újabb közösségeket szeretnének bevonni azért, hogy minél hamarabb befejeződhessenek Szacsvay Imre szobrának felújítási munkálatai. Ennek érdekében október 30-án arra vonatkozó partnermegállapodást kötöttek a Bihar Megyei Tanfelügyelőséggel, hogy ezentúl minden évben egy külön versenyt hirdetnek a magyar tannyelvű tanintézmények számára Biharország az én szép hazám címmel, melynek fókuszában a térség egy-egy jelentős magyar személyisége áll, az idén pedig Szacsvay Imre mártírjegyzőre esett a választás. Három kategóriában pályázhatnak a gyerekek (egyénileg vagy csoportosan): az óvodások, illetve az I–II. osztályosok rajzokat készíthetnek róla, élete különböző momentumaiból ihletődve, a III–VI. osztályosok A1-es méretű tablókat vagy kollázsokat, a VII–XII-sek pedig rajzolhatnak, esszéket és dalokat írhatnak, filmecskéket, fényképeket (szelfiket) csinálhatnak vele kapcsolatban. (Például elmélkedhetnek arról, hogy mire volna büszke és mire nem, ha napjainkban élne). A pályaműveket szakértő testület bírálja el, és a legjobbak egy kiadványban kapnak helyet. A felsorolt pályaműveket november 20-ig kell továbbítani az RMDSZ-hez (a postai bélyegző dátuma, de személyesen is be lehet vinni a központi irodába), és a zsűri november 26-án hirdet eredményt.

Jótékonysági nap

Folytatva a gondolatsort, Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke arra hívta fel a figyelmet: az osztályközösségek ugyanakkor gyűjthetnének is, vagyis pénzadományokat ajánlhatnak fel a restaurálási munkálatok támogatása érdekében, a legügyesebbek pedig (az első 15 osztály, illetve a képzőművészeti pályázat díjazottjai) ingyen megtekinthetik december 6-án, vasárnap a filharmóniában a nyíregyházi Mandala Dalszínház által bemutatott Légy jó mindhalálig című musicalt. Ez a nap amúgy a Tégy jót Szacsvayval – Légy jó mindhalálig címszó alatt fog zajlani, és kétszer is fellép a társulat: 14 órától a gyermekeket, 19 órától pedig a felnőtteket (a gyűjtésen jól teljesítő szülői bizottságok tagjai, pedagógusok, felkészítő tanárok) örvendezteti meg a produkciójával. Ugyanakkor mivel valószínű, hogy az ovisok és az I–II-sok kevésbé élveznék a musicalt, nekik a jelzett hétvégén a Szigligeti Színház Lilliput Társulata fog kedveskedni valamilyen műsorral. Amúgy az esti programot más is megnézheti belépővel, ha felajánl legalább 50 lejt az említett célra.

Ciucur Losonczi Antonius