Jótékony összefogás Claudiáért

Claudia osztálytársai és a tanulók szülei egy emberként álltak az ügy mellé, hogy segítséget nyújtsanak diáktársuknak. A szerző felvétele
Claudia osztálytársai és a tanulók szülei egy emberként álltak az ügy mellé, hogy segítséget nyújtsanak diáktársuknak. A szerző felvétele
Duma Claudia Andreea, a váradi Ady-líceum diákja aplasztikus vérszegénységben szenved, ezért csontvelő-átültetésre van szüksége. Osztálytársai és a szülők segíteni próbálnak.


Ritka betegségben szenved Duma Claudia, a nagyváradi Ady Endre Líceum tizenegyedik osztályos tanulója. Ahhoz, hogy meggyógyuljon, csontvelő-átültetésre van szüksége, és ezt a műtétet Rómában végeznék el. Még nem tudni, hogy pontosan mekkora összegre lesz szükség, de az biztos, hogy hosszú és költséges folyamat lesz Claudia meggyógyulása. András Emese osztályfőnöknőtől megtudtuk, hogy Claudia nem tud iskolába járni, mert gyenge és nagyon veszélyeztetett az immunrendszere, az osztálytársai és a tanulók szülei pedig egy emberként álltak az ügy mellé, hogy segítséget nyújtsanak diáktársuknak.

Szolidáris osztálytársak

A napokban találkoztunk Claudia osztálytársaival, akik elmondták: ők két és fél hónappal ezelőtt tudták meg azt, hogy a lánynak komoly betegsége van. Az igaz, hogy korábban is többször hiányzott az iskolából, de akkor még szokványos betegségre gondoltak. Először Nagyváradon diagnosztizálták Claudiánál az aplasztikus vérszegénységet. Ezt a diagnózist erősítették meg Temesváron is, ahol elhangzott javaslatként a csontvelő-átültetés, amit Rómában tudnának elvégezni. Mikor az osztálytársak tudomására jutott, hogy mi és mekkora a baj, megkérdezték Claudiától, hogy segíthetnének-e neki anyagilag. Ő eleinte nemet mondott, de hosszas győzködés után beadta a derekát, hiszen valóban nagy összegről van szó. Az osztálytársak tehát akcióba léptek és dobozokkal járják a többi osztályt a pénzadományok reményében, emellett vásárt is szerveznek az iskolában: a tanulók a szünetekben vásárolhatják majd meg a portékákat, a bevételek természetesen szintén Claudia családjához jutnak el.

Két koncert

Az osztálytársak és szüleik két jótékonysági koncertet is szerveznek. Az iskolában is fellépő Retro Band egyik tagja Claudia osztálytársának az apja, aki készséggel vállalta a jótékonysági koncert megszervezését, illetve az Insect nevű vendégzenekar meghívását. Claudia másik osztálytársának az apukája a hegyközpályi tanács tagjaként intézkedett a koncert ottani helyszínéről. Az Insect és a Retro Band először február 15-én, pénteken este hét órától lép fel a hegyközpályi kultúrházban, egy belépőjegy ára 15 lej. Egy nappal később, február 16-án, szombaton este nyolc órától a pusztaújlaki kultúrházban lép fel a két együttes. Itt a belépő ára tíz lej. A koncerteken befolyó pénzösszegeket természetesen Claudia családja kapja majd meg.

Segítsünk Claudiának!

András Emese osztályfőnöktől azt tudtuk meg, hogy már megszólították a hegyközi egyházközségeket is, hogy szervezzenek gyűjtést Claudia javára, és mindenki pozitívan reagált a felkérésre. Mint mondta, főként a Hegyközpályi–Csatár régióban szerveznek gyűjtést, de persze a koncertre mindenkit szeretettel várnak, ahol szintén lehet majd adakozni. Hozzátette, hogy az Ady-líceum alapítványa is felajánlott segítséget a lánynak és családjának. Elmondta továbbá, hogy időről időre karácsony időszakában gyűjtést szerveznek az iskolában, amivel a nehezebb helyzetben lévő diákokat szokták segíteni. Most ismét szeretnének egy gyűjtést szervezni, de ezúttal az egész összeget Claudiának ajánlanák fel. András Emese hangsúlyozta, hogy az iskolában már van hagyománya az effajta jótékonysági összefogásnak, mert sajnos több adys diáknak is szüksége volt komoly orvosi beavatkozásra, amelynek anyagi fedezetéhez az osztály- és iskolatársak is hozzájárultak.

Az osztályfőnök arra is felhívta a figyelmet, hogy Claudiának rendszeresen vért kell kapnia, ezért a váradi vérközpontban vért is fel lehet ajánlani neki. A helyszínen pontosan tájékoztatják a véradókat arról, hogy mi ennek a módja. Claudia osztálytársai, a szüleik arra kérnek tehát mindenkit, legyenek szolidárisak a beteg lánnyal és családjával, mert, mint ahogy azt Claudia egyik osztálytársa megfogalmazta: „mindenki gondoljon bele abba, hogy ha az ő családtagjukkal történik meg ilyesmi, mennyire jólesne a segítség!”

Felajánlások

Minden jó szándékú polgár anyagi felajánlást tehet a Román Kereskedelmi Bankban (Banca Comercială Română) nyitott bankszámlaszámokra: lejben a RO27RNCB0661105629840001 számlaszámra, euróban pedig a RO97RNCB0661105629840002 bankszámlára. A számlatulajdonos: Laura Radui, Claudia édesanyja. De az is megoldás, ha valaki az iskola titkárságán adja le a pénzt, vagy keresi András Emesét.

Pap István