Jótanácsok meleg időre

Jótanácsok meleg időre
A Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság közleményben foglalta össze, mit fontos szem előtt tartanunk szem előtt, amikor kinti hőmérséklet meghaladja a harminc fokot.

Fontos napi két liter folyadékot inni – s hogy megfelelően hidratálja a szervezetünket, ezt ne fogyasszuk túl hidegen. Az ásványvíz, a gyümölcslé, a kellemesen langyos tea megfelelő erre a célra. Táplálékunk álljon könnyű, vitamindús ételekből – ajánlottak a sovány húsfélék, a tejtermékek, a gabonafélék, továbbá a gyümölcsök és a zöldségek, melyek hidratálnak is. Lehetőleg minél kevesebb zsírt, cukrot, alkoholt, kávét fogyasszunk és a dohányzást is kerüljük. Tartózkodjunk minél többet árnyékban és reggel tíztől este hatig mellőzzük a megerőltető testi munkát, a szabadtéri sportot. Sétáljunk reggel, vagy este. 11 és 16 óra között tilos napozni, egészségeseknek is, ugyanis a napsugarak ilyenkor túl erősek a szervezetünknek.
Ne hagyjuk a gyermekeket túl sokáig a klímaberendezés nélküli autókban és ne induljunk hosszú útra velük kánikula idején. A krónikus betegségekben szenvedők különös gonddal tartsák be gyógyszeres kezelésüket, az orvos utasítása szerint. Rosszullét esetén hívható az 112 sürgősségi szám.

Címkék: ,