Jönnek a digitális tankönyvek

Jönnek a digitális tankönyvek
A Tanügyminisztérium egyik projektje szerint az első új tankönyvek a 2014-2015-ös tanévtől állnának a diákok rendelkezésére, a nyomtatott kiadványokhoz pedig digitális változatokat is mellékelnének, melyek újdonságként lehetővé tennének interaktív feladatokat, játékokat, animációkat és filmeket.

 

A szaktárca a hét elején bocsátotta közvitára a tankönyvek értékelésre vagy újraértékelésére, elfogadására, beszerzésére és kezelésére vonatkozó metodológiát, mely előírja, hogy az iskolai kiadványoknak három formája létezhet: nyomtatott, digitális és online. Ennek megfelelően a tanév kezdetén a diákok két változatban kapnának könyveket, nyomtott és digitális (utóbbit egy CD formájában), online pedig a www.manuale.edu.ro platformon böngészhetnék a tananyagot.

A digitális változat egyébként ugyanolyan lenne, mint a nyomtatott, ami a tudományos tartalmat, a témák sorrendjét, a grafikai stílust és az anyagok oldalankénti elhelyezését illeti, viszont interaktivitást tenne lehetővé, úgy csoportos, mint egyéni szinten. A tervezet alapján multimédiás alkalmazások többfajták lesznek: statikusak, animáltak, interaktívak és komplexek, utóbbiak folyamatosságot biztosítanak az ismeretek elsajátításában. A 2013-2014-es tanév folyamán négy mintatankönyvet dolgoznának ki négy első osztályos tantárgynak- román és anyanyelven történő kommunikáció, matematika, környezetismeret-, melyet az ezt követő tanévtől használhatnának az érintettek. 2014-2015-ben az I. (teljes egészében), a II., az V. és a IX., 2015-2016-ban a III., a IV., a VI. és a X., 2016-2017-ben a VII. és a XI., 2017-2018-ban pedig a VIII. és a XII. osztályosok számára készülnének el az új tankönyvek, bár előfordulhat, hogy a folyamat felgyorsul majd. Jelenleg a szaktárca kimutatása szerint az egyetemi előtti oktatásban alkalmazott programok száma 555, melyeknek 50,3 százaléka van lefedve tankönyvekkel, a maradékra (276) pedig nem létezik elfogadott tankönyv.

Ciucur Losonczi Antonius