Jön a XXVII. Festum Varadinum

Akt.:
Jön a XXVII. Festum Varadinum
Április 29. és május 13. között a Varadinum Kulturális Alapítvány XXVII. alkalommal szervezi meg a Festum Varadinum ünnepségsorozatot. A részletekről csütörtökön a szervezők tájékoztattak.

Az RMDSZ székházában tartott sajtótájékoztatón Koncsek-Vadnai Zita kuratóriumi elnök arra hívta fel a figyelmet: több mint száz program közül választhatnak majd az érdeklődők, mely kínálat most is, mint eddig mindig, az RMDSZ, a magyar történelmi egyházak, a civil és az ifjúsági szervezetek, az iskolák együttműködésének a gyümölcse. Igyekeznek mindenfajta igényt kielégíteni, úgy tervezték a különféle eseményeket, hogy lehetőleg ne tevődjenek egymásra, el lehessen jutni egyik helyszínről a másikra.

Szabó Ödön programkurátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke azt emelte ki, hogy a folyamatos megújulás koncepciója jegyében állították össze a rendezvényeket úgy, hogy a hagyományokat is tisztelik, de azért az aktuális kihívásokra is reagálnak. Külön köszönetet mondott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, a Communitas Alapítványnak és a névtelenségbe burkolódzó magánszemélyeknek, akiknek a támogatása elengedhetetlen volt a költségvetés megteremtéséhez, hiszen minden híresztelésekkel ellentétben a sajtótájékoztató időpontjáig nem volt aláírt szerződés a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal. Ennek fő oka, hogy a kuratórium nem tudta elfogadni az önkormányzat arra irányuló igényét, hogy megváltozzon a programsorozat identitása, ugyanis első levelében tulajdonképpen a fesztivál elrománosítását sugallta, javasolta.

Idén is lesz a Festumon többek közt külön színházi fesztiválbérlet, Magyar Filmhét, könnyűzenei fesztivál, Minden Magyar Majálisa, könyvbemutató és történelmi konferenciák.

Kihasználva azt, hogy Váradon önálló magyar színház működik, lesz külön fesztiválbérlet, melynek keretében lehetőség nyílik arra, hogy neves társulatok produkcióit tekintsük meg. Folytatódik az a néhány éve a Nagyváradi Magyar Diákszövetséggel (NMD) és a Balassi Intézettel közösen útjára indított kezdeményezés is, hogy magyar filmeket vetítenek. Olyan neves rendezőkkel, filmes szakemberekkel lehet majd beszélgetni, találkozni, mint például Marosi Géza (Irinyi 200), vagy Fekete Ibolya (Anyám és más futóbolondok a családból).

Minden este a Fő utcai Holnaposok-szoborcsoport mögött felállított színpadon helyi, erdélyi vagy magyarországi zenekarok lépnek fel (rossz idő esetén a Moszkva kávézóban), úgymint: Szabó Balázs Bandája, a Baby Elvis, a Tesco Disco, a Bagossy Brothers Company, az Esti Kornél stb. „Üzenünk a jövőnek, vagy ha úgy tetszik, teret foglalunk, bejelentkezünk a Majomszigetre, mely a felújítás után egyfajta rendezvénytér lesz. A Szent László-teret ugyanis a jelenlegi formájában, a Mihai Viteazul-szoborral, nehezen tudjunk a magunkénak tekinteni”- fogalmazott Szabó Ödön.

Egyéb programok

A Minden Magyar Majálisát május 5-én tartják a bejáratott helyszínen, vagyis a vársáncban, iskolák, civil szervezetek, RMDSZ-körzetek közreműködésével. Díszvendég a Ferencvárosi Torna Club, olyan fradisták által képviselve, mint Nyilasi Tibor és Telek András. A délutáni, illetve esti koncertekkel minden korosztályt igyekeznek megszólítani, hiszen meghívták Szabyestet, a Halott Pénzt és az Eddát.

Az irodalmi rendezvényeknek, könyvbemutatóknak főleg az Ady Endre Emlékmúzeum és az Illyés Gyula Könyvesbolt szolgálnak majd otthonul. Az 5. kiadásához érkezett, a műhelymunka és a publikálás tekintetében egyedülállónak számító történészkonferencia szakmai hátterét Zsoldos Attila történész biztosítja. A városháza dísztermében megrendezésre kerülő rendezvény témája az Anjou-kor, és ezúttal is kézbe lehet majd venni az előadások anyagát tartalmazó ingyenes tanulmánykötetet.

Újdonságként a Szent László-úthoz is kapcsolódnak majd események: kiállítás, konferencia, tanulmánykörút.

Kinyomtatnak 10 ezer programfüzetet, és Váradra látogat dr. Cser-Palkovics András székesfehérvári és dr. Papp László debreceni polgármester is, az intézményes együttműködés bővítése céljából.

Ciucur Losonczi Antonius