Jön a pénz az öntözésre

Jön a pénz az öntözésre
A következõ szezonban maximum 400 lej/hektáros állami támogatást kapnak a mezõgazdasági öntözéssel foglalkozó agrárszervezetek.

Az agrárszervezetek hektáronként maximum 400 lej állami támogatást kapnak az öntözõberendezések használatára, karbantartására és javítására a 2007 október 1 – 2008 szeptember 30. közötti idõszakban. A Mezõgazdasági Minisztérium rendeletének értelmében a támogatást a talajjavító területen tevékenykedõ, illetve alagcsövezéssel, öntözéssel foglalkozó mezõgazdasági szervezetek és föderációk kapják meg. A támogatást az említett felszerelés-karbantartás mellett az öntözés költségeinek fedezésére is fel lehet használni. Az egy évre szóló támogatásra a jogosultak havonta is benyújthatják az elszámolást. A kérvényeket a megyei agrárigazgatóságokon kell leadni minden hónap ötödékéig.

Egyéniben nem

“A mezõgazdászok egy hónapban több hónapra visszamenõleg is benyújthatják a számlákat, ha pedig egy hónapban nincsenek kiadásaik, akkor nem nyújtanak be támogatásigénylési kérvényt” – mondta Alexandru Radulescu, a Mezõgazdasági Minisztérium képviselõje, aki hozzátette: ahhoz, hogy a támogatásra jogosultak legyenek, a szervezetek és föderációk egy sor feltételnek kell eleget tegenek, például ne legyen adósságuk az elektromos energia szolgáltatók vagy a Talajjavító és Belvízvédelmi Fõigazgatóság (ANIF) felé. “Ugyanakkor a szervezetek kezelésében kell legyen az öntözõberendezésekkel lefedett területnek legalább húsz százaléka.”

A talajjavításra vonatkozó törvény elõírja, hogy az öntözõberendezéseket átvevõ szervezetek szerzõdést kötnek az ANIF-fal melyben vállalják az öntözést. Ahol vannak öntözõberendezések, viszont nincsenek szervezetek, melyek átvegyék azokat, ott a farmerek nem használhatják a felszereléseket.