Jön a Magyar Kultúra Napja

Jön a Magyar Kultúra Napja
A január 22-i magyar kultúra napja alkalmából induló rendezvénysorozat már ma kezdetét veszi. Az elmúlt évhez hasonlóan Nagyvárad, Debrecen, Margitta és Berettyóújfalu ismét együtt ünnepel.

A határokon átívelő, városokat összekötő programsorozatot immár 19. alkalommal rendezik meg, a négy városban különböző események várják az érdeklődőket. A közel másfél hétig tartó rendezvénysorozatot tegnap sajtótájékoztatón ismertették Nagyváradon. A debreceni programokról Szentei Tamás, a debreceni polgármesteri hivatal kulturális osztályának vezetője beszélt, előljáróban kiemelte, a Nagyváraddal való sikeres testvérvárosi együttműködést. A cívis város számtalan programmal készül, amelyek különböző városrészekben fognak zajlani, a sok apró program pedig egy egésszé kerekedik. A Csokonai Színházban ünnepi gálaműsort tartanak, amelyen a Fölszállottt a páva tehetségkutatóban indult Pendely Énekegyüttes és a Hajdú Táncegyüttes is fellép, a tavaly Nagyváradon is megismert Makoldi Sándor festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a belvárosi közösségi házban, ami egyben a tavaly elhunyt művész emlékkiálítása is, illetve a Déry Múzeum a Kölcsey Központban Arany János-kiállítást szervez, amit az év folyamán Nagyváradra is szeretnének elhozni. A berettyóújfali rendezvényeket műfaji sokszínűség fogja jellemezni, mutatott rá Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere: irodalom, operett, fotóművészet, népzene is helyet kapott ugyanis a programsorozatban. Bemutatják dr. Fleisz János Nagyvárad művelődési életéről írt könyvét, január 18-án operettgálát szerveznek, 21-én Szent László emlékezete címmel a Tibor Ernő Galéria alkotóközösségének műveiből nyílik kiállítás, aznap Szvorák Katalin és Kudlik Júlia közös, Szeretettel címet viselő énekestjére kerül sor, 23-án irodalmi kvízjátékot szerveznek iskolák számára, de kiállítás nyílik Tóth Sándor és Bényi Árpád festőművész alkotásaiból is.

Nagyváradon és Margittán

Az ünnepi programsorozat Margittán már ma kezdetét veszi, 17 órától ugyanis Bánházi Gyöngyi alkotásaiból nyílik kiállítás a művelődési ház kiállítótermében, a tárlat két hétig várja az érdeklődőket. Január 16–18. között leginkább iskolai programokat szerveznek, a Horváth János Elméleti Líceum minden diákját megszólító eseményekre kerül sor. Január 19-én 18 órától a polgármesteri hivatal konferenciatermében Szeretném, ha szeretnének címmel Ady-estet szerveznek, előadó a székelyföldi származású Zorkóczy Zenóbia. Január 22-én a nap első felében a fő helyszín a Horváth János Elméleti Líceum lesz, majd 13 órától a polgármesteri hivatal konferenciatermében berettyóújfalui alkotók műveiből nyílik kiállítás, illetve fellép a Görböc és a Gyöngyvetők néptáncegyüttes – ismertette a programokat Demian Zsolt.

Nagyváradon a magyar iskolák szintén aktívan bekapcsolódnak a programokba, a rendezvénysorozat csütörtökön, január 18-án veszi kezdetét, mondta el Szabó Ödön képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke. Január 18-án Tóth Sándor alkotásaiból nyílik kiállítás, aznap Berettyóújfaluhoz hasonlóan a PKE-n is bemutatják dr. Fleisz János könyvét, péntek este Törzsasztal várható, amelyen Körőssi P. József, Vida Gáborral beszélget, illetve bemutatják az író tavaly megjelent könyvét, az Egy dadogás történetét. Szombaton 16 órától az Euro Foto Art-tal együttműködve sajtófotókból szerveznek kiállítást a várban, a Tibor Ernő Galériéban 22-én pedig Bényi Árpád alkotásait lehet majd megtekinteni. Az ünnepi gálaműsor a színházban 18 órától veszi kezdetét, ahol a debreceni Kodály Filharmónia lép fel Kodály-műveket adva elő, karmester Somogyi Tóth Dániel, illetve a hagyományokhoz híven átadják a Magyar Kulturáért-díjakat. Ünnepi beszédet mond Kelemen Hunor szövetségi elnök és Vitányi István magyarországi országgyűlési képviselő.

Az est folyamán kiosztják annak az iskolák közötti pályázatnak a díjait, aminek központjában a magyar himnusz állt, a diákok videóösszeállítást készítettek róla. A pályázat fődíja egy kirándulás, ami a Kölcsey nyomában címet viseli. A rendezvénysorozat fővédnökei Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, valamint Kósa Lajos miniszter, védnökei Biró Rozália és Muraközi István.

János Piroska