Jön a csöndes Kalasnyikov

Jön a csöndes Kalasnyikov

Könnyű, halk és fekete: az AK-9-es az urali Izsmas üzemben gyártott legendás Kalasnyikov géppisztolyok legújabb modellje.

„Csaknem teljesen zaj nélkül lő, s még egy golyóálló mellényt is átüt” – mondja az egyik tervező, Alekszej Dragunov, amint épp összerakja az új fegyvert egy orosz erdőben lévő lőtéren. Az orosz különleges erők tavaly kérték az izsevszki gyárat, hogy készítsen olyan géppisztolyt, amely egyesíti a Kalasnyikov és a csöndes fegyverek erényeit, s amely így alkalmas titkos küldetésekben való használatra – mondták el az üzem vezetői újságíróknak, akiket (ritka gesztusként) meghívtak az üzembe az első AK-47-es Kalasnyikov 60. „születésnapja” alkalmából. – Ez a különleges erők számára, terrorellenes műveletekre készült – közölte Vlagyimir Grogyeckij vezérigazgató. Az AK-9-est hangtompítóval szerelték fel, és 9 milliméteres golyót lő ki. Súlya 3,8 kilogram, valamivel könnyebb a korábbi modelleknél. „Senki más nem gyárt ilyet” – vélekedett Richard Jones a Jane’s Infantry Weapons brit szaklaptól, arra utalva, hogy ilyen nagy kalibert nem szoktak hangtompítóval kombinálni. A szakértő szerint a fegyver „érdekelhet más különleges erőket is a világban, például a kommandókat”.

Az AK-9 még a kipróbálás szakaszában van, s amíg az orosz védelmi minisztérium jóváhagyását meg nem kapják, a gyár vezetői általában nem mutogatják új terméküket. A most meghívott külföldi újságírók is csak megnézhették, de működés közben nem láthatták azt.