Jól sikerült lépni a Szacsvay sakktábláján

Jól sikerült lépni a Szacsvay sakktábláján
Csütörtök reggel a nagyváradi Szacsvay iskola 0-IV. osztályos diákjai számára tartották a tanévnyitó ünnepséget abban a Körös utcai épületben, melyet az RMDSZ-es vezetésű Megyei Tanácsnak köszönhetően használhat ettől a tanévtől 16 elemista osztályba járó 350 gyerek.

Pontosabban az udvaron megjelenteket Pásztor Gabriella igazgatónő üdvözölte. Hangsúlyozta: nagyon sokszor és alkalmatlan helyzetekben szokták mondani, hogy történelmi pillanat, de ez valóban az, hiszen a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola egy olyan épületet vehetett birtokába a 0-IV. osztályos diákjai részére, amely korábban talán még az álmaikban sem tevődött fel. Megjegyezte: a tanintézet különleges abban, hogy a városban egyedül a Szacsvay kínál magyar nyelvű step by step oktatást, és nem „gyermekmegőrző”, hanem a gyerekeket felelős felnőttekké nevelő, a minőségre koncentráló iskola. Ugyanakkor idéntől a japán oktatási modellt követik, ami nem azt jelenti, hogy a gyermek tartja a szemeteslapátot, és a tanítónéni rásepri a szemetet, hanem hogy nincs mit a szemeteslapátra felseperni, hiszen a környezettudatosság azt szimbolizálja: úgy ügyelünk a környezetünkre, hogy semmilyen szemetet nem termelünk, vagy igen, akkor ezt szelektíven gyűjtjük. Ennek megfelelően nagyon sok, a környezetvédelemmel kapcsolatos versenyen vettek részt Bihar megyében és az országban, és nyertek meg, és ez így fog folytatódni ezután is. Az iskola vezetője emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy szeptember 30-án, szombaton emlékeznek Biharsályiban az iskola névadójára, ahol immár 6. éve annak, hogy több mint ezren összegyűlnek. Arról is beszélt: a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat, illetve három tankerület sportszerekkel, tantermekbe való felszerelésekkel és nagyon sok szép könyvvel támogatta őket, valamint továbbra is számítanak az RMDSZ, a Megyei Tanács és a szülők segítségére is, egyúttal köszönetet mondva az eddigiekért.

Pásztor Sándor megyei tanácselnök felidézte: sok munkára volt szükség ahhoz, hogy idáig eljussanak, a legfontosabb azonban, hogy „ennek az iskolaépületnek az udvarán magyar szó hallatszik”. Hosszú utat tettek meg attól kezdve, hogy néhány évvel ezelőtt még az is akadályba ütközött, hogy legalább egy osztályteremmel bővüljön az iskola- emlékezett vissza. Egy nagyot, egy minőségit ugrottak tehát, ragaszkodva ahhoz a kliséhez, hogy kellő időben és helyen ott kell lenni ahhoz, hogy kihasználva a lehetőséget, egy nagyot tudjanak lépni. Sok-sok jobb és bal kanyarral, sikert tudjanak elérni oktatásügyben, méghozzá nem is akármilyet. Az elöljáró a továbbiakban köszönetet mondott a tanítónéniknek és az igazgatónőnek, az RMDSZ-es kollégáinak, a Hajdú-Bihar megyeieknek és a koalíciós partnereknek, megnyugtatva mindenkit, hogy a papírok rendben vannak, és jól fognak alakulni ezután is a dolgok, „legyünk optimisták”.

Szacsvays dal

A továbbiakban premierként az iskola dala csendült fel, melyhez nemrég Pásztor Gabriella igazgatónő és Alföldi Andrea, Buzási Noémi, Szilágyi Mária, Nyitrai-Tunyogi Réka és Tunyogi Katalin tanárnők írtak szöveget, amit Papp Attila, a Libavonat zenekar alapító-frontembere zenésített meg.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés fideszes elnöke örömét fejezte ki azért, hogy annak az elvnek a mentén alakulnak a dolgok, miszerint aki magyarnak születik, magyarul kell tanuljon. Hozzátette: a legfontosabb, hogy jobbá tegyék a világot, az intézmény és közösségi vezetők pedig arra kell törekedjenek, hogy megfelelő körülményeket, infrastruktúrát biztosítsanak a szellemi kapacitás növelésére, amire úgy látja, a gyermekekben megvan a szándék.

Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke négy szóval jellemezte a Szacsvay-iskola történetét: álom, következetesség, helyzetkihasználás és szolidaritás. A kétezres évek végén ugyanis megszületett egy álom, mely arról szólt, hogy a létező, működő váradi vegyes iskolákból sikerüljön egy újabb magyar nyelvű, önálló iskolát létrehozni, mely a ’48-as szabadságharc hősének a nevét viselje. Ehhez következetesség kellett, hiszen a gondolattól a megvalósításig rögös út vezetett, de tudták a magyarság érdekeit képviselni, és 2011-ben egy kormányzati pozíciót kihasználni. A helyzetkihasználás azáltal vált lehetővé, hogy a Megyei Tanácsnak tavaly a szavazatoknak hála RMDSZ-es elnöke lett, a szolidaritás pedig elsősorban a szülők és a pedagógusok részéről nyilvánult meg.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke, a költözés ötletgazdája, mondhatni projektfelelőse szintén ezen álom megvalósításának nem éppen zökkenőmentes főbb fázisait elevenítette fel, kiemelve Szabó József megyemenedzser nevét, akire bízták azt a feladatot, hogy az elemista osztályok átköltözhessenek ebbe az épületbe. „Vannak ugyan rizikós lépések a sakkban is, de a végén meg kell nyerni a játszmát”- fogalmazott a honatya, arra utalva, hogy az udvarra felfestett sakktáblán állt, ami azért került oda, mivel Szacsvay kitűnően sakkozott, és az iskolában a sakkozásra is kiemelt figyelmet fordítanak.

Az ünnepségen felléptek a méhek táncával Alföldi Andrea tanítónő tanítványai egy nemzetközi projekt keretében, akiket Bica Tünde tanárnő készített fel, moldvai népdalokat énekelt Miklós Luca elsős diák, valamint műsorral készültek még Fekete Erika és Istvándi Lilla tanítónők diákjai is, illetve volt lufieregetés is.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: , ,