Jól mulattak a szüreti bálozók

Jól mulattak a szüreti bálozók
Szatmár megye – Igazi pezsgő mulatságban volt részük azoknak, akik részt vettek péntek este a szatmárnémeti MADISZ által szervezett szüreti bálon, ahol a Tokaj-hegyaljai Parapács zenekar húzta a talpalávalót.

A régi mulatságok hangulatát idézte a pénteken Szatmárnémetiben megtartott szüreti bál a MADISZ szervezésében. A vidám menet lovasszekereken énekelve vonult végig a városon, közben a hegedűs, nagybőgős és brácsás alkotta zenekar húzta a pattogós szatmári muzsikát. Este a Szentlélek plébánia Merk Mihály terme adott otthont a mulatságnak, ahol a népviseletbe öltözött szerencsi és encsi fiatalok mutatták be tánctudásukat. Csak úgy dobogott a padló, amikor az eleven dunántúli táncokat járták, majd a felcsíki játékokat játszották egymás kezét fogva, ahová bárki bekapcsolódhatott. A körtáncban humoros, incselkedő, néha pajzán szövegeket csujogattak a leányok, egymás gyengéit is pellengérre állítva, „Domokosi legények, mind ügyesek szegények, csak egy hiba van bennük, félre kacsint a szemük!” csujogatták.

Szatmáriak kevesen

Sajnos a szatmáriak szinte kevesebben voltak a jelen a bálon, mint a magyarországi vendégek, és még ritkábban tudták őket táncba csalogatni a zenészek, pedig keringőt is húztak közben, de azért a MADISZ táncosai kitettek magukért. Itthon ritkán adatik meg, hogy hús-vér zenészek húzzák a muzsikát, és ne a szintetizátorról, vagy hangszóróról szóljon a zene. Amikor a táncban elfáradtak, finom falatokat lehetett kóstolgatni, majd jó házi borokkal leöblíteni, köztük a Nachbill bélteki borászat kiváló boraival. Hogy mindenkinek megjöjjön a kedve, játékos-itatós nóta következett, amikor a táncosok a zenekar kíséretében járták sorra a vendégeket: „Le-le-le fenékig, le-le-le fenékig, Jajj de lassan iszik, jaaaaaj de lassan iszik,” hangzott a nóta addig, amíg a delikvens fenékig ki nem itta a kupica pálinkát. Közben tombolahúzás is volt, ahol játékokat, de palackozott bélteki bort is lehetett nyerni. Hajnalig tartott a vidám mulatság.

Pándi Annamária