“Jól kidolgozott” borok Szentjobbon

“Jól kidolgozott” borok Szentjobbon
Bihar megye – Szombaton tartották meg Szentjobbon a tizennegyedik borversenyt. Erre helyi rekordot jelentő 83 bormintát neveztek be tíz település gazdái, kik között 23 arany, 32 ezüst és 22 bronzérmet osztottak ki.

 

 

A tizennegyedik szentjobbi borversenyre a hagyományos három kategóriában várták a nevezéseket a szervezők. Az elmúlt szombaton 9 és 14 óra között helyi rekordnak számító 83 bormintát vehettek lajstromba: 46 fehér száraz, 17 fehér aromás és 20 vörösbort. A Szoboszlai Hilda és Csaba, Fazakas Kinga, Oláh Zoltán és Czapp Árpád összetételű zsűri délután 3 óra után látott munkához, és bizony eljött az este, mire feladatuk végére értek. Közben benépesült a szentjobbi sportterem – most első alkalommal ugyanis nem a korábban megszokott lakodalmas házban tartották a rendezvényt, és ez minden szempontból szerencsés újításnak bizonyult.

 

Elégedett zsűri

 

Mintegy 150 vendéget köszönthetett az eredményhirdetés előtt László Sándor, a borverseny főszervezője, a Csáki Miklós Borbarátok Körének elnöke, amikor megköszönte egyrészt a zsűri munkáját, másrészt a sportterem “kölcsönzését” az iskolának és az elöljáróságnak. Zatykó István polgármester büszkeségének adott hangot, amiért Szentjobb is elismert része lett a Bihar megyei borvidékeknek, és a borversenyek sorában is ott van – köszönhetően az említett borbarát kör munkájának. Ugyanakkor köszönthette a kilenc – Diószeg, Bihar, Székelyhíd, Hegyközszentmiklós, Margitta, Szalárd, Hegyközszentimre, Szentjobb, Érköbölkút – településről érkezett gazdák mellett a magyarországi Szentpéterszeg és Sáp (utóbbi volt tizedik a benevezettek névsorában) községek küldöttségeit is, élükön Olajos Mihály, illetve Karacsi Imre polgármesterekkel. A zsűri kellemesen csalódott a borokat illetően, kezdte értékelését a grémium elnöke, Oláh Zoltán. A fehér borok “jól kidolgozottak” voltak, csupán néhánynál észleltek opálosságot és oxidálódást.

 

Figyelni a csomagolásra

 

Több gond adódott a vörös boroknál, kevés volt jól megerjesztve. Tanácsolta, hogy a szőlőt érdemes lebogyózni, majd 1-2 hétig a héján áztatni. Találkoztak egy magántermőből készült borral is, ami nagyon jól ki volt dolgozva, de figyelembe nem vehették. Általános tanács volt: figyelni kell a “csomagolásra”, sokat ront a megítélésen, ha nem üveg-, hanem pillepalackba töltik a bort. Miután Seres Ibolya elszavalta Petőfi Sándor Igyunk című versét, kiosztották a díjakat. Hat minta nem érte el a minimális elvárást, 22 bronz, 32 ezüstérmet kapott. Aranyérmet szereztek (akár többet is): Pakó István (Székelyhíd), Buda Gábor (Szentmiklós), Guba Jenő, Guba József és Csegődi Géza (Szalárd), Tivadar Péter, Szűcs Sándor és ifj.Szerző László (Diószeg), Jeremiás Attila (Szentimre), Kólák József, Kiss István, László Sándor és Lakatos Bálint (Szentjobb).

 

A legjobb borok

 

A kategóriánkénti legjobbak az érmek és oklevelek mellé egy-egy díszes boroskancsót is átvehettek, ők pedig a fehér száraz boroknál: 1. Chifiriuc Veronika (Bihar, 19.22), 2. Fábián Tibor (Diószeg, 19.20), 3. Diószegi Huszárok (19.10); fehér aromás: 1. Fábián Tibor (19.36), 2. Fodor Norbert (Szentjobb, 18.98), 3. Tolnai László (Diószeg, 18.84); vörös borok: 1. Nagy Sándor (Szentimre, 18.82), 2. Fábián Tibor (18.74), 3. Zatykó József (Szentjobb, 18.48). Már a díjazás közben feltálalták a vacsorát, amihez a Csáki Miklós Borbarátok Körének fehér vegyes borát is kínálták. A tombola fődíjaként egy kármentő talált gazdára. A jó hangulatra jellemző, hogy nyereményként arra a nagybőgőre is “lett volna igény”, mely a Szilágybagosról érkezett Józsi és a Csengettyűsök zenekarhoz tartozott, és akik húzták a nótát, míg a közönség “a hordóval is koccintott”.

Rencz Csaba

Címkék: ,