Jöhet a megismételt referendum

Jöhet a megismételt referendum
Nagyvárad- Szombat délben úgynevezett azonnali közgyűlést tartott Nagyvárad önkormányzati képviselő-testülete, melyen elfogadták, hogy újabb referendumot tartsanak Várad és Szentmárton fúziójáról.

Két napirendi pontja volt a szombat délben megtartott azonnali tanácsülésnek: a Várad és Szentmárton fúziójáról szóló népszavazás elfogadására vonatkozó, valamint ennek az eseménynaptárát tartalmazó előterjesztések. A megismételt voksolást- melynek lebonyolítása Eduard Florea városmenedzser szerint 120 ezer lejbe került- Ilie Bolojan azzal indokolta: május 10-én bár a kvórum nem volt meg, a szavazók többsége egyetértett az egyesüléssel. Az elöljáró ugyanakkor azt is megígérte: amennyiben június 14-én ismét nem lesz meg a szükséges szavazólétszám, többé nem fog próbálkozni ezzel.

A két határozattervezet a jelenlevő liberális tanácsosok 14 igen, az RMDSZ-sek 4 tartózkodása és a PSD-sek 4 elutasító szavazatával átment. Ritli László Csongor frakcióvezető a közgyűlés után azt nyilatkozta az Erdély Online-nak: azért tartózkodtak, mert az alapkérdésre nem kaptak választ, illetve nem biztosak abban, hogy a referendum eképpen való újraszervezése teljes mértékben megfelel-e a jogi követelményeknek. „Úgy gondoljuk, hogy meg kellett volna várni annak az országos állandó választási hatóságnak a véleményét, melyet megkérdezett ugyan a polgármesteri hivatal, de még nem kapott választ. Így aztán a múltkori tanácsülési határozatkor való szavazással összhangban, vagyis tulajdonképpen konzekvensnek maradva, tartózkodtunk”- mondta.

Ciucur Losonczi Antonius