Jogsi: szigorítanák a feltételeket

Olyan rendszer életbeléptetését kéri a Cartel Alfa szakszervezeti tömb, amelynek révén szigorodna az autóvezetői jogosítvány megszerzésének módja.

Túl könnyen lehet autóvezetői jogosítványhoz jutni manapság Romániában, ez pedig számos közúti baleset oka – így érvel a Cartel Alfa szakszervezeti tömb, amikor azt követeli, szigorítsanak a jogsi megszerzésének feltételein. Hivatalos adatok szerint tavaly a kezdő gépjárművezetők 499 súlyos balesetet okoztak, amelyeknek nyomán 189-en haltak meg, míg idén eddig 425 hasonló baleset történt, 137 életet követelve.

Cornel Lipa, a Romániai Gépjárművezető-oktatók Szakszervezetének (SNIAR) elnöke közölte, hogy ők is csatlakoznak a kezdeményezéshez, mivel a helyzetet rendkívül súlyosnak ítélik. Ezért közösen kérik, hogy a hatóságok adjanak ki olyan rendeletet, amelyben szigorítják az engedély megszerzésének feltételeit.

Amin változtatnának

Az ügy érdekessége, hogy ilyen intézkedést már egyébként is terveznek az illetékesek, ám az egyre csak késik. közös határozatot kellene kibocsájtania a szállításügyi, a belügyi, valamint az oktatásügyi tárcának, ezt többször sürgette az Alfa és a SNIAR is. 

Ami a konkrétumokat illeti, erősebb számonkérést vezetnének be az elméleti és a gyakorlati felkészítés kapcsán is. Felmerült továbbá, hogy a kurzusok látogatását is komolyabban monitorizálnák. Továbbá a gépjárművezető-oktatói foglalkozással kapcsolatban is szigorítanának. Most hat hónapnyi elméleti és négy hónapnyi gyakorlati felkészítés után lehet ilyen engedélyt szerezni (míg egyes  más európai államokban akár két évet is igénybe vehet ez) ezért hosszabb felkészítést vezetnének be. Kötelezővé tennék továbbá az A, BE, CE, DE kategóriájú jogosítványok meglétét. Csak az a cég foglalkozhatna amatőr jogosítványért folyamodók felkészítésével, amely regisztrálva van a Kereskedelmi Kamaránál és az Adóhatóságnál, a szállításügyi tárcának pedig kötelessége lenne interneten közzétenni az engedéllyel bíró iskolák listáját. Az oktatási célú járművekben rendszeresítenék a tahográfot. Javasolják továbbá a vizsgáztatási díj lépcsőzetes emelését egészen 100 lejig. Indoklásuk szerint a növekvő összegből felkészültebb vizsgáztatókat és könnyebb ügyintézést lehetne finanszírozni.

Szeghalmi Örs