Jogi úton szerzik vissza a jogtalanul felhasznált EU-támogatásokat

A román fejlesztési minisztérium 2,3 millió eurót volt kénytelen visszavonni a Phare-program keretében 2007 júniusa és 2008 júniusa között a pályázatok nyerteseitől, a csalásokat vizsgáló ügyosztály pedig 80 millió euró ügyében nyomoz – jelezte az MTI.

A korrupcióellenes bizottság egyéves ellenőrzéseit követően megközelítőleg 2,3 millió euró került vissza jogi úton a fejlesztési és lakásügyi minisztérium költségvetésébe a Phare-programon belül. Ezzel kapcsolatosan Borbély László fejlesztési miniszter elmondta: végrehajtás alatt van további 35 jogerős ítélet, amelyek az említett 2,3 millió eurón kívül további összegeket – 790 ezer eurót – juttatnak vissza a minisztérium kasszájába. Jelen pillanatban 287 olyan kereset van a bíróságon, amely kifizetett Phare-támogatások részbeni vagy teljes visszaszerzésére irányul.
Az EU-s alapokra pályázók ellen ugyanis eljárás indulhat, ha nem a szerződésben leszögezett célokra használják fel a megnyert támogatást, illetve ha nem teljesítik a vállalt technikai és pénzügyi feltételeket, ha nem sikerült elkölteni a teljes összeget. Ugyancsak szankciók vezethetők be az elköltési határidő túllépése vagy a beszerzett javakról szóló elismervény hiánya miatt.
A minisztérium összegzése szerint csupán a 2007 júniusa és 2008 júniusa közötti egyéves időszakban 123 esetben tapasztaltak rendellenességeket a civil szervezetek, önkormányzatok, oktatási intézmények és gazdasági társaságok esetében.
Az utóbbi három évben a csalás elleni ügyosztály (DLAF) 139 ügyben készített periratot, amelyekben EU-s pénzek nem megfelelő felhasználásáról van szó. A keletkezett kár mennyisége meghaladja a 80 millió eurót. Mint kiderült, a visszaszerzési folyamat nehézkes, eddig az említett pénznek csupán alig több mint öt százalékát szerezték vissza. Az ügyosztály adatai szerint 3 912 350 eurót sikerült visszaszerezni a jogtalanul felhasznált európai alapokból.
Jelenleg az ügyosztály által benyújtott dossziékból 55 van a bíróságon, ezek esetében az összesített kár meghaladja a négymillió eurót. Az elmúlt három évben csupán kilenc ügyről született börtönbüntetést is kiszabó jogerős bírósági döntés.