Jogerősen börtönbüntetésre ítélték Románia leggazdagabb emberét illegális kampányfinanszírozás miatt

Jogerősen börtönbüntetésre ítélték Románia leggazdagabb emberét illegális kampányfinanszírozás miatt
Jogerősen 2 és fél év börtönbüntetéssel sújtotta egy bukaresti bíróság pénteken közzétett ítéletében Ioan Niculaét, Románia leggazdagabb üzletemberét, akit abban találtak vétkesnek, hogy törvénytelenül finanszírozott egy elnökválasztási kampányt. A milliárdos emellett 641 ezer lej pénzbüntetést is kapott.

Az indoklás szerint Niculae 1 millió euróval finanszírozta a román Szociáldemokrata Pártból (PSD) időközben kizárt Mircea Geoana volt államfőjelölt 2009-es kampányát.
Ezért cserében azt várta volna el, hogy kormányalakításkor ő dönthesse el, ki lesz a gazdasági miniszter. Niculae ugyanis érdekelt volt abban, hogy gyárai kedvezményes áron kapjanak földgázt az állami gázvállalattól.
Niculae vagyonát a romániai gazdagok legutóbbi toplistája csaknem 1,1 milliárd euróra becsüli. Cégbirodalmának legnagyobb eleme az Interagro vállalat, amely műtrágyagyártással foglalkozik, és az egyik legnagyobb szereplő a román élelmiszerpiacon.
Niculae a román futball egyik legnagyobb támogatója is, ő szponzorálta az Astra Ploiesti élvonalbeli csapatot, amely az elmúlt években rendszeresen szerepelt az Európa Ligában.
A mostani ítéletet a bukaresti ítélőtábla hozta meg. Első fokon az egyik bukaresti kerületi bíróság 2013 őszén még felmentette az ügy vádlottjait. Ezt a döntést bírálta most felül az ítélőtábla.
Ugyanebben az ügyben a legsúlyosabb ítéletet Gheorghe Bunea Stancu üzletember és politikus kapta, akinek három évet kell börtönben töltenie. Ő a PSD Braila megyei szervezetének volt az elnöke, és ebben a minőségében győzte meg Niculaét, hogy járuljon hozzá Geoana kampányának finanszírozásához.
2009-ben az elnökválasztás második fordulójában Traian Basescu és Geoana mérkőzött meg az elnöki tisztségért. Akkor mintegy 70 ezer szavazatnyi különbséggel Basescu nyerte a választást.
2012-ben Adrian Nastasét, a PSD volt elnökét, Románia volt miniszterelnökét ítélték börtönbüntetésre amiatt, hogy a 2004-es elnökválasztási kampányára törvénytelenül gyűjtött pénzt cégektől a Bákó megyei építkezési felügyelet segédletével.

Címkék: , ,