Jógával a felgyülemlett stressz ellen

Akt.:
Jógával a felgyülemlett stressz ellen
Közhelynek számít, hogy a stressz a mindennapok tartozéka. Legyen az ember akár vizsgázó diák, tanár, vagy más foglalkozást űző személy, a munkahelyen, de akár az otthon közegében is érheti ennek hatása. A napokban az Ady Endre Líceum kis tornatermében az érdeklődők jógával oldhatták fel a felgyülemlett feszültséget.

A stressz az életünk része, sokszor mozgatórugója, hiszen nyomása alatt viszünk véghez fontos teendőket, hosszabb távon azonban káros következményei is lehetnek. Krónikus stressz hatására a test jeleket ad, ami kimerültségben, fájó testrészekben jelentkezhet. Ezek megelőzésére, illetve orvoslására tartotta meg Csepregi Janka-Zsófia múlt péntek délután az Ady Endre Líceum kis tornatermében a„Stresszoldás jógával” című workshopot, amelynek folyamán szó esett a stressz fajtáiról, annak a testen megjelenő tüneteiről. Kiderült, a stressz nem mindig csak negatív, hanem pozitív jelleggel is bírhat. „Ilyen pozitív stresszt (eustresszt) érzünk például egy randi előtt” – fejtette ki a jógaoktató.

Jótékony hatás

A jóga kortól és nemtől függetlenül gyakorolható, így az eseményen a fiataloktól idősebbekig, kezdőktől a gyakorlott jógázókig vettek részt. Változatos testgyakorlatok által, ászanákkal oldották a különböző stresszzónákban felgyűlt feszültséget, így az arcizmokat, nyakat, vállat, gerincoszlopot, derekat célzó mozgásokra került sor. A lazítások, légzőgyakorlatok által a külvilág zavaró tényezőit kizárva az „itt és most”-ban létezést gyakorolhatták.

Csepregi Janka szerint a jógának számtalan jótékony hatása van: nemcsak fizikailag, de lelkileg is jót tesz, fejleszti a koncentrációképességet, hozzájárul egy tudatosabb életvitelhez. Kezdő jógázóként azonban fontos könnyebb gyakorlatokkal indítani, ugyanis egy helytelenül megválasztott, túl nehéz gyakorlat akár sérüléseket is okozhat.

János Piroska

Címkék: , ,