Tömény számítógépes underground

2021.09.02. 12:12

Érdemes elmenni: itt a Function digitális összművészeti rendezvény

Egy ideje a hazai és nemzetközi digitális művészek, programozóktól a grafikusokon át a zenészekig a budapesti Function rendezvényen gyűlnek össze.

Forrás: Function

Fotó: Lillanegra

A Function hazánk jelenleg legnagyobb multiplatform demoscene partyja; olyan

számítástechnikai rendezvény, ahol a digitális művészetek rajongói mérik össze tudásukat, cserélnek tapasztalatot és szocializálódnak.

A rendezvény számos ismerős kategóriában, minőségi nevezésekkel dicsekedhet, amelyek nemzetközi viszonylatban is kiemelkedőek.

A demók, a képek és a zeneművek több kategóriára osztva megmérettetnek, többek között a 256 byte, 4 kilóbájt és 64 kilóbájt intro kategóriában, demók, kézzel készített képek, fotók és még egy néhány témában. Az ebben a hírben megjelenő képek és demóanyagok is mind erről a party-ról származnak.

A party-n a szervezők szívesen látják a „szakma öreg motorosait”, a kezdőket és az érdeklődőket egyaránt: a magyar demoscene egy olyan baráti társaság, amely egyaránt örül a visszatérőknek és az újoncoknak. A party-n elmúlt években volt szerencsénk vendégül látni látogatókat Belgiumból, Törökországból, Németországból, Norvégiából, Finnországból, Ausztriából és Franciaországból.

Az ilyen rendezvényekre rendszeresen készülnek meghívók, ez esetben egy Commodore 64-en futó invitáció futott be, amely videóként is megtekinthető:

A számítógépes játékok itt nem kapnak szerepet: a rendezvény nem LAN-party, nem éri meg csak azért eljönni, hogy ugyanazokkal a játékokkal játszunk, amivel otthon is lehet.

Mire lehet akkor számítani? Jó hangulatra, érdekes technikai és művészi bravúrokra és némi kockulásra, hiszen a demók egy része épp csak elkészül határidőre.

Maugli, az esemény főrendezője, pár mondatban összefoglalta mit is várhatnak a Function-ra ellátogató vendégek:

„48 órányi tömény számítógépes underground művészeti találkozó, rengeteg zenével, real time animációval, és persze kb. 400 atom jó arc emberrel.”

A szeptember 10-től 16:00 órától, 12-én 8:00 óráig tartó Function helyszíne a Csokonai Művelődési Ház (1153 Budapest, Eötvös utca 64-66), regisztrálni a rendezvény honlapján lehet.

Mi az a demoscene?

A demoscene, öltönyös megfogalmazással élve, „valós idejű non-interaktív multimédiás prezentációkkal foglalkozó underground szubkultúra”. Hogy ez mit jelent emberi nyelven? Egy demó valahol egy játék és egy animációs kisfilm vagy egy videóklip között van; bár látványilag az utóbbiakkal sorolhatók egy kategóriába, technikailag az előbbihez vannak közelebb: a demók „valós időben” futnak, tehát amíg egy film minden képkockája egyszer lett kiszámolva és eltárolva, addig egy demó egy képkockája a másodperc törtrésze alatt számolódik akkor, amikor azt a demót megnézzük.

Egy demó ugyanolyan, mint egy színielőadás, az egész akkor és ott történik az orrunk előtt, amikor megtekintjük, és ahogy egy színielőadásnál, ugyanúgy egy demónal is szerepet játszhat a véletlen; vannak demók, amelyek minden lefuttatáskor máshogy néznek ki. Ez azzal az előnnyel is jár, hogy amíg egy film több száz megabyte-os is lehet, addig a demók jóval kisebbek, nem ritkán nem érik el a 64 vagy 4 kilobyte méretet sem.

A demoscene azoknak a művészeknek az összessége, akik ilyen demókat készítenek. A scene tagjai kóderek, zenészek, grafikusok, 3D modellerek, vagy egyszerű laikusok, akik ugyan a produktív részéhez nem értenek, de szeretik a demókat és a jó társaságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!