Jobbak az érettségi eredmények

Jobbak az érettségi eredmények
Nagyvárad- Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettest kértük meg arra, értékelje a Bihari Naplónak a magyar diákok szempontjából az idei érettségi vizsgák napokban közzétett eredményeit.

 

Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes szerint az előző évekhez képest jobban teljesítettek a magyar érettségizők, minden szakon. A matematika eredmények szemmel láthatóan jobbak lettek köszönhetően annak, hogy több típusú tételek voltak, külön a műszaki líceumok és külön az elméleti középiskolák részére, így ezek könnyebben hozzáférhetőek, megoldhatóak voltak úgy a magyar, mint a román tagozatos diákok számára. A magyar nyelv és irodalom próba, ahogy általában lenni szokott, kevés esetben okozott gondot a vizsgázóknak. A román nyelv és irodalom tételek ugyan differenciáltak voltak a humán és a reál tagozatosok részére, a főtanfelügyelő-helyettes meglátásában azonban tovább kellene variálni ezeket abban az értelemben, hogy mást kapjanak a magyar és mást a román végzősök. Ez a abból a szempontból is ajánlatos volna, hogy a magyar fiatalok a jelenlegi rendszerben egymás után kell vizsgázzanak román és magyar nyelvből és irodalomból, így amellett, hogy megterheli őket egy plusz felkészülés, illetve megmérettetés, a szabadnaptól is elesnek. „Át kellene gondolni a vizsgakalendáriumot, nem lenne szabad elvennünk a szabadnapot a magyar diákoktól. Ha változtatnánk ezen, valószínűleg jobb eredmények születnének nem csupán román nyelv és irodalomból, hanem a harmadik vizsgának számító matematikából, illetve történelemből is”, vélekedett.

Jobban teljesítettek

Kéry Hajnal ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az előző évekhez képest a vidéki magyar iskolák jobban teljesítettek, megemelkedett például a sikeresen érettségizők száma a borsi Tamási Áron Mezőgazdasági Szakközépiskolában, a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumban és az érmihályfalvi 1. számú Mezőgazdasági Szaklíceumban. A váradi magyar tagozatos tanintézetek, mint mindig, jobban teljesítettek, kiemelkedik közülük az Ady Endre Középiskola és a Mihai Eminescu Főgimnázium, de a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban is jobb eredmények születtek, mint tavaly.

Ciucur Losonczi Antonius