Jobb körülmények a diákoknak

Kéry Hajnal Bihar megyei tanfelügyelő-helyettes
Kéry Hajnal Bihar megyei tanfelügyelő-helyettes
A váradi iskolahálózat átszervezés alatt áll. Sok elgondolás, megbeszélés és tett eredményei teljesedtek ki, és kiteljesedni látszanak a közeljövőben. Az alábbiakban ezekről esik szó.

Szőllős negyedben még régebb az RMDSZ javaslatára a szövetség székházában tanfelügyelőségi munkatársaimnak köszönhetően például, sikerült újraindítani a magyar nyelven zajló óvodai oktatást. Ugyanakkor sikerült önálló magyar tanintézményeket létrehozni, ami a többi magyar lakta megyének nem sikerült.
1989 utáni első évtizedben történt átszervezések gyengeségeit az utóbbi időben megpróbáltuk helyrehozni, sőt sikerült intézményeinket megerősíteni, próbálunk újra teret nyerni a külvárosokban és a magyar oktatásra hangsúlyt helyezni- nyilatkozta Kéry Hajnal Bihar megyei tanfelügyelő-helyettes, RMDSZ-es megyei tanácsos.
A Bihar Megye Tanácsának keretein belül működő tanügyi bizottság által végzett felmérés a megye speciális oktatásáról kimutatta, hogy körülbelül 1200 diákból csupán 97 tanult magyar tagozaton, ezáltal a magyar családokra, közösségre, sokkal nagyobb teher hárult, hiszen nagyon sok magyar családnak nem volt lehetősége magyar nyelvű oktatást biztosítani gyermekének, és ezért otthon tartották sérült gyerekeiket, egyedül, szakmai segítség nélkül küszködtek. Éppen ezért, amikor lehetőség volt az RMDSZ azonnal lépett és létrehozták a Bonitas magyar tannyelvű speciális iskolaközpontot, amely az egész megye területén felkarolja a nehézségekkel küszködő gyerekeket. A 90-es éveket követően egész Erdélyben nem volt arra példa, hogy magyar tannyelvű speciális oktatási intézmény jött volna létre. Mi, Bihar megyei magyarok vagyunk az egyedüliek, akiknek ez sikerült.

Felszereltség

A Megyei Tanács tanügyi bizottsága felmérte a Nagyváradon tanuló diákok speciális szükségleteit és azoknak az intézményeknek a felszereltségét, ahol működnek ezek az oktatási intézmények. Ugyanakkor készült egy felmérés a szülők és diákok elvárásairól ezekkel az intézményekkel szemben. Szükségessé vált a George Bariţiu és a Ioan Bococi speciális intézmények összevonása. Mindezt azért, hogy jobban ki tudják használni az épület-adta lehetőségeket és ugyanakkor jobb körülményeket tudjanak biztosítani a diákoknak egy jól felszerelt tanintézményben. Mindez szeptember 1-től valóra válik, ugyanis a Megyei Tanács átszervezi a speciális oktatási intézményeket, jelen pillanatban zajlanak a felújítások előkészítései, és egész nyáron munkálatok LESZNEK azért, hogy, szeptember 1-től a legjobb körülmények fogadják a diákokat az 1. Számú Speciális Líceumban. Ennek köszönhetően a George Bariţiu utcai épület adottságai jobban kihasználásra kerülnek. A Ioan Bococi iskola épülete pedig üresen marad szeptember elsejétől. Itt a nyári hónapokban állagmegőrzési munkálatokra kerül sor.
Az épület adottságai és elhelyezkedése megfelelő arra, hogy amint az RMDSZ megyei vezetősége javasolta, a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola kis épületében működő osztályok átköltözzenek egy kiváló hátteret biztosító épületbe. Ugyanakkor fontos, hogy az iskola központi épületéből is átköltözhet néhány osztály, sőt az étkezde, sportterem, díszterem problémái is megoldódhatnak. Amúgy fontos megjegyezni, hogy maga a Szacsvay mint önálló magyar iskola létrejötte egy nagyon hosszú folyamat volt, amit az elmúlt években türelemmel, folyamatos lépéssorozattal ért el a magyar érdekképviselet. Amúgy, ha a városi önkormányzat elfogadja az iskola és a megye ajánlatát, a Szacsvay Iskola lehet az első nagyváradi általános iskola, mely bentlakást is működtethet, hisz ez is rendelkezésre áll a Körös utcai épületegyüttesben.

Ciucur Losonczi Antonius