Jó helyezést értek el a projektek

Jó helyezést értek el a projektek
A helyi magyar közösség összefogásának köszönhetően nagy eséllyel megvalósul az RMDSZ két projektkezdeményezése, de további részvétel is szükséges, hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón.

Mint arról már beszámoltunk, a nagyváradi önkormányzat tavaly meghirdette a részvételi (participatív) költségvetést, melynek lényege, hogy a váradi polgárok olyan, maximum 200 ezer euró értékű projektekre szavazhattak, amelyeket az önkormányzat saját költségvetésből megvalósíthat. Amint Botházy Nándor, az RMDSZ nagyváradi szervezetének ügyvezető elnöke elmondta, az RMDSZ nagyváradi szervezete tíz projektet nyújtott be, ezekből „vélt vagy valós, formai vagy tartalmi okok miatt” végül kettő maradt versenyben. Miután az online szavazás lezárult, kiderült, hogy a 42 versenyben maradt kezdeményezés közül az RMDSZ két projektje nagyon jó helyezést ért el. A beérkezett szavazatok alapján a várad-velencei templomtér felújítására vonatkozó projekt a negyedik, a podgóriai kultúrház felújítását célzó pedig az ötödik helyet érte el.

„Se kép, se hang”

„Ezt sikerként könyveljük el, hiszen a polgármesteri hivatal állítása szerint az első tíz kap majd költségvetési támogatást. Maximálisan jó eredmény született, mely azt bizonyítja, hogy a magyar közösség odaállt a két projekt mellé.” – mondta Botházy Nándor. Viszont, mint hozzátette, ezzel együtt nem szeretnének „hátradőlni”, hiszen még hátravan az „off-line” fázis, melynek során mindazoknak, akik a szóban forgó projektet támogatják, az érintett helyszíneken személyes szavazásra is lehetőségük lesz. „Megkérünk mindenkit, aki közvetlen vagy közvetett módon érintett a két projekt megvalósulásában, s akinek fontos a nagyváradi magyar közösség sikere, hogy menjen majd el a helyszíni szavazásra is. Nem csak a helyiek, más nagyváradiak is részt vehetnek. Figyeljék a sajtót, s amikor meghirdetjük a találkozónkat, akkor menjenek el a helyszínekre ” – mondta az ügyvezető elnök.

Egyelőre ugyanis nem lehet tudni, hogy ez a szavazás mikor lesz. Tulajdonképpen már el kellett volna kezdődnie, de egyelőre „se kép, se hang”, a témáról szervezett sajtótájékoztatón csak az on-line szavazás eredményét tették közzé, azt, hogy a következő fázis mikor lesz, nem. Amint Pető Dalma RMDSZ-es helyi tanácsos hozzátette, kétszer is megkérdezték a tanácsban, de nem kaptak érdemi választ.

Neumann Andrea

Címkék: ,