Jó hangulatban teltek a próbák

Jó hangulatban teltek a próbák
Nagyvárad- November 27-28-án, csütörtökön és pénteken 19 órától a Szigligeti Színház dupla szereposztásban mutatja be a Diótörő és Egérkirály című családi musicalt. Hétfőn tájékoztattak erről.

Jó hangulatban telt, és a hosszadalmas próbafolyamatban részt vevő 25 gyermek energiája szinte átsugárzott a felnőtt szereplőkre is- derült ki azon a sajtótájékoztatón, melyet hétfőn délután a Szigligeti Színház páholyelőcsarnokában tartottak azért, hogy beharangozzák az e héten csütörtökön és pénteken este 7 órától dupla szereposztásban bemutatott Diótörő és Egérkirály című családi musicalt.
Czvikker Katalin főigazgató felidézte: a Színház az iskolában, iskola a színházban program keretében megvalósuló produkció „előjátékaként” két színház tábort is szerveztek, melyeket mint eddig minden alkalommal, ezúttal is támogatott a romániai Kulturális Minisztérium.
Szőke Kavinszki András, a Lilliput Társulat vezetője hangsúlyozta: amellett, hogy véleménye szerint szakmai szempontból jól teljesítettek a szereplők, az emberi, lelki kapcsolatok is jól alakultak köztük. A válogatást áprilisban tartották, és a már megszokott hat tanintézmény- az Ady Endre Középiskola, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, a Mihai Eminescu Főgimnázium, a Művészeti Líceum és a Szacsvay Imre Általános Iskola- diákjai vettek részt ezen. Megjegyezte: a bábszínészek közül Daróczi István, Hanyecz-Debelka Róbert, Csepei Róbert és Oláh Anikó is feltűnnek majd a musicalben, a korrepetálást pedig Varga Imre vállalta magára.

Különleges előadás

Tóth Tünde rendező azon meggyőződésének adott hangot: sokkal több élményt kapott a felkészülés során, mint amennyit dolgozott, a gyermekek pedig bebizonyították, hogy mennyi lelkesedés, fantázia van bennük. Hasonlóan nyilatkozott Cári Baczó Tünde koreográfus is.
Peller Károly vendégszereplő, a budapesti Operettszínház művésze felelevenítette, hogy egy közös barátjuk esküvőjén találkozott Tóth Tündével, s nemsokára jött a felkérés. A darabot amúgy nem ismerte, mert a székesfehérvári ősbemutatón nem volt ott, csupán egy-két dal volt ismerős a számára. Azt mondta: a diákokkal azonban hamar összecsiszolódott, „tátva maradt a szája”, hogy milyen jól énekelnek, milyen tehetségesek. Sokat tanult ő is tőlük, és ámulatba ejtette, hogy mennyi energia szorult beléjük.
A két gyermekfőszereplő Wagner Áron és Viezer Balázs kifejtették: élvezték a próbákat, jó volt együtt lenni, és megtapasztalni azt, hogyan fejlődik a személyiségük.
A szerzői jogok birtokosaival 20 előadásban egyezett meg a Szigligeti Színház. Czvikker Katalin arra hívta fel a figyelmet: december 22-én különleges fellépés lesz abból a szempontból, hogy tárgyaltak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Bihar megyei filiáléjával, illetve a Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatósággal, és árvaházi csoportokat hívtak meg. Emellett felveszik a kapcsolatot a történelmi egyházakkal is, hogy az adatbázisaikban szereplő egyéb hátrányos helyzetű családok is részt tudjanak venni ezen, illetve aki hasonló szociális gondokkal küzd, Derzsi Pálma irodalmi titkárral veheti fel a kapcsolatot, a 0721/944.188-as telefonszámon.

Ciucur Losonczi Antonius