Jó évet zártak, nehéz év áll előttük

Bihar megye – Január 23-26-a között Szebenben értékelték ki az ország összes foglalkoztatási ügynökségeinek tavalyi tevékenységét. A Bihar megyei nagyon jó minősítést kapott, de ez évben sokkal nehezebb dolguk lesz.

A fentebbiekről Dorel Draghici a Bihar megyei Foglalkoztatási Ügynökség vezérigazgatója és Nica Daciana az intézmény aligazgatója tájékoztatott a csütörtöki sajtókonferencián ahol az ez évi piorításoktról is beszéltek.
A Bihar megyei ügynökség a 14 tavalyi célkitűzés szinte mindegyikét túlteljesítette, így az értékelésnél a maximális 14 pontból 13,53 pontot kapott. Azért nem 14-et, mert a azok közzül a munkanélküliek közzül, akiknek még csak 3 év volt a nyudíjig hárommal kevesebbet tudtak elhelyezni munkahelyiszubvencióval, így ezt a feladatot csak 40 százalékban teljesítették, de ez nem csak az ügynökség hibája. Egyszerűen nem keresték meg őket többen ezzel a kéréssel, mondta az igazgató. Ugyanez a helyzet a frissen végzettek elhelyezkedési támogatásával is. Ezt a feledatot 88 százalékban teljesítették, de a fogyatékosok elhelyezését munkehelyi támogatássaal sikerült 220 százalékban túlteljesíteniük, a vidéki romák ideiglenes álláshoz juttatása közérdekű munkákra 136 százalékban sikerült s így tovább. Ez évben viszont 10-15 százalékkal több embernek kell állást találniuk az ügynökség segítségével, miközben Bihar megyében a legutóbbi statisztika szerint igen alacsony, 2,4 százalékos a munkanélküliségi ráta. Ez azt jelenti, hogy 6706 személynek nincs munkahelye, de ezek 57 százaléka iskolázatlan, funkcionális analfabéta, közülük sokan a nagy roma kolóniákkal rendelkező településeken laknak: Székelyhídon, Élesden, Mezőtelegden, Érmihályfalván. Tehát ezekre a településekre kell nagyobb hangsúlyt fektetniük. Ez több szempontből is nehéz lesz. Nem csak az a gond, hogy iskolázatlanokkal nehéz, mondhatni lehetetlen szakmai tanfolyanmot vélgeztetni, hanem az is, hogy a vidéki kirendeltségeik székházára nem kaptak elég pénzt. A szalontai székházat például egy ottani cégtől bérelték, s az visszakéri. A bérleti szerződést annak idején igen szerény összgért annak idején öt évre kötötték. Az idő lejárt, mostmár ennek sokszorosát kérik bérleti díjként. Nincs pénz. A hátrányos helyzetű kategóriák, köztük a romák foglalkoztatására, bérére a tavalyi 8,5 milliárd lej helyett az idén csak 5 milliárd lejt kaptak, miközben az átlagbér növekedett, míg a cégek által saját alkalmazottaiknak tartott továbbképzés támogatására a kért összeg háromszorosát adták, de azt nem lehet egyébbre fordítani. A költségvetést azért szűkítették le ennyire, mert volt olyan megyei ügynökség tavaly, mely nem tudta elkölteni a kiutalt pénzt, év végére országos szinten 3000 milliárd lej maradt elköltetlenül. Valószínűleg lesz költségvetéskiegészítés, de bizonyos tevékenységek beindításával nem várhatnak addig.
Az idei tervek között szerepel 6 tanfolyam megszrvezése kezdőknek különféle szakterületen, 27 szakmai átképzés, 3 továbbképző tanfolyam összesen 715 személy részére, közülük 562 munkanélküli. Legnagyobb a kereslet szakemberek után az építőiparban, a kereskedelemben, az őrző-védő szolgáltatás területén, azért a tanfolyamokat is főleg e szakmákban szervezik, mondta az igazgató.

Albert Ferenc