Jó eséllyel itteni halat is ehetünk

A Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) vezetője, Florian Pavel (jobbra) a tájékoztatón
A Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) vezetője, Florian Pavel (jobbra) a tájékoztatón
Szilveszteri menük gyakori szereplője a hal. A mezőgazdasági-állattenyésztési illetékességű közintézmények közös évzáró tájékoztatóján megtudtuk: a nagyobb üzletekbe itteni áru (is) kerül.

Azt hihetnénk, hogy szinte csak importhal kapható, és minél nagyobb üzletházban vásároljuk, annál inkább így van – ám részben csak városi legenda ez. A cáfolatot azon a tegnapi tájékoztatón kaptuk, amelyen az APIA székhelyén az összes mezőgazdasági-állattenyésztési illetékességű Bihar megyei intézmény vezetője megjelent. Mint a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) vezetője, Florian Pavel elmondta, ők kollegiális alapon havonta tartanak ilyen közös megbeszéléseket, de az idei utolsót sajtónyilvánosra szervezték (jövőre pedig már az összes az lesz). Ezen a rendezvényen szólalt fel tehát a haltenyésztésért felelős megyei hivatal, az AMPA vezetője, aki jelezte: Bihar megyei hal számos itteni üzletbe kerül. „Főleg a hipermarketekbe. Például a Realban nagyon gyakran itteni az áru, mindenféle helyi tenyésztőktől, emellett a legnagyobb itteni tenyészet, a cséffai Proaqua kizárólagos beszállítója a Metrónak. A halászati termékek legnagyobb megyebeli kereskedői cége pedig amúgy a püspöki Mona-Zol” – mondta el. Biharban amúgy 84 ilyen üzletágban tevékenykedő cég van, és Erdélyben (plusz a Partiumban) Araddal együtt mi vagyunk a második legnagyobb haltenyésztő régió, Maros megye után. Hozzátette: az orvhalászat ellen is igyekeznek fellépni, és érdekes módon ez még mindig probléma, bár közben már alig van olyan ember, aki engedély nélkül horgászik, mintegy 7000 engedély van kiadva a megyében.

A más, mezőgazdasági-állattenyésztési illetékességű közintézmények vezetőitől megtudtuk: az egyik legfontosabb ágazati hivatal, a vetőmagokkal foglalkozó állandó munkaerő-hiánnyal küzd, az alkalmazottak idősek, és senki nem akar a helyükre jönni, főleg az alacsony bérek miatt.

Ami a mezőgazdasági támogatásokat illeti, az ezekkel foglalkozó AFIR vezetője tudatta: jövőre újabb programok indulnak, bár részletekbe nem ment. A szintén kifizetésekkel foglalkozó APIA igazgatója, Florian Pavel közölte, hogy idén „első alkalommal normalizálódott teljesen az összes kifizetés, minden időre történt”. 200 millió lejt adtak ki összesen a gazdálkodóknak, előlegként, és folytatódnak a kifizetések. 31.020 gazdálkodó kapott idén támogatást.

Szeghalmi Örs

Címkék: ,