Jeruzsálem békéje

Jeruzsálem békéje
Nagyvárad – A tizenhetedik alkalommal megrendezett Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében péntek délután a Pro Universitate Partium Alapítvány és a Partiumi Magyar Művelődési Céh tárlatnyitóra invitálta Nagyvárad magyar lakosait.

A Partiumi Keresztény Egyetem első emeleti előcsarnokában Gervai Tamás debreceni fotóművész Jeruzsálem békéje című emlékkiállításának a megnyitójára került sor, mely alkalomból Barabás Zoltán igazgató köszöntötte a szép számban összegyűlt érdeklődőket. Székelyhidi Ágoston író, művészettörténész a fotóművészről elmondta: 1954-ben született Debrecenben, és tizenegy esztendővel ezelőtt hunyt el.

Az összegző szemléletű alkotók közé tartozott, s noha a sors csupán tizenöt év művészi pályafutással ajándékozta meg, e rövid idő alatt is maradandót alkotott. Identitása ugyan a zsidósághoz kötötte, mégis a magyar kulturális élet tagja volt. Nemzeti és humán önazonossága a Jeruzsálem békéje sorozatban érte el csúcspontját, és a méltató szerint Gervai Tamás a fényképein keresztül azt üzeni, hogy Izrael fővárosának a békéje nem a semlegesség, hanem a több ezer éves zsidó, arab, keresztény és iszlám együttélésnek a hirdetője. A három hétig megtekinthető kiállítás beilleszkedik Nagyvárad szellemiségébe, és “a kifejezés örömének nagyságát kell lássuk benne”.

Ciucur L. Antonius