Jeremias

Akt.:
Anwar Safa rendezője a Jeremias című mexikói filmnek. A 2015-ben készült vígjáték, teli humoros jelenetekkel a fiatal tehetség társadalmi megítélésére összpontosít.

A film főszereplője Jeremias Gomez, 8 éves fiú, aki átlagon felüli intelligenciaszinttel rendelkezik. A kérdései, okoskodása zavarja nemcsak az osztálytársait, hanem a tanítót is. De a családját is, főleg az apját idegesítette. A szülők azt szerették volna, ha a fiúk olyan lenne, mint a többi gyermek. Egy nagyméretű fülhallgatóval a fején, iskolástáskával a hátán ment az iskolába. Jeremiast minden érdekelte. Egyik alkalommal, az iskolából jőve, megállt az utcán sakkozó két idős ember mellett. Nézte a sakktáblát, rövid idő múlva, megjelölte helyes sakklépést. Az egyik idős úr észrevette, hogy milyen értelmes a fiú, könyveket kölcsönzött neki. Jeremiás „falta” a könyveket. Hálás volt, valaki foglalkozik vele, tanítja. A szülei előtt titkolta az új ismerősét. Az igazság az volt, hogy a szülei egyszerű emberek voltak. Számukra a könyvnek nincs különösebb értéke.
Egy alkalommal a családot megkeresi dr. Federico Forni professzor, aki tudományos kutatást végez. Azt akarja bebizonyítani, hogy az intelligencia nem örökletes. Bizonyos mennyiségű pénzjuttatás ellenében a szülők beleegyeznek, hogy a fiúkat speciális képzésbe részesítse. A képességvizsgáló teszt alapján kiderült, hogy Jeremiás IQ-ja átlagon felüli, zseni gyermekről van szó. Beíratják az orvosi egyetemre. Érzelmileg nem tud a követelményeknek megfelelni. Kutatóközpontban foglalkoznak a kiváló képességű diákokkal, többek között Jeremiással is. A professzor filmet készít az általa irányított diákokról és azok szüleikről. A filmet tudományos konferencián mutatta be. Jeremias megnézte a filmet, megalázottnak érezte magát. Hiszen a film alapján is kiderült, hogy a szülei milyen műveletlenek. Élete nagy kérdése, mit tegyen, mi lesz belőle, ha felnő? Nehéz helyzetbe került, döntés előtt áll. Visszamegy a szüleihez, vagy a tehetségfejlesztő központba marad.
Szereposztás: Martin Castro, Karem Momo, Paulo Galindo, Isela Vega, Daniel Giménez Cacho. Forgatókönyvíró: Ana Sofia Clerici. Operatőr: Marc Bellver.
A film betekintést nyújt a közösség, a család életébe. Jeremias ingerszegény környezetben nőtt fel, amely nem biztosít a gyermeknek megfelelő szellemi fejődési lehetőséget.
Martin Castro hitelesen alakítja a zseni gyermek, Jeremias szerepét, akit a szűk és tágabb társadalmi környezet nem ért meg. A film az identitáskeresés és a társadalmi elfogadás kérdésére keres, illetve sugall választ.
Kolozsváron a Jeremias című filmet a 14. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon, az EducaTIFF program keretében mutatták be.
2015-ben a Guadalajara Filmfesztiválon a FEISAL díjat nyerte.

Páll Gyöngyvér

Címkék: ,