Jelöltlista: döntés szeptemberben

Románia – A szeptember 8-án megrendezendő Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) ülésén születik meg a végső döntés az RMDSZ európai parlamenti jelöltlistájáról – jelentette be Markó Béla szövetségi elnök.

Markó Béla felhívta a figyelmet arra, hogy a szeptemberben kezdődő parlamenti ülésszak két prioritással rendelkezik: az egyik a jövő évi költségvetés, a másik az európai parlamenti választások lebonyolítása, illetve az arra való felkészülés. A 2008-as költségvetés kapcsán a szövetségi elnök hangsúlyosan kitért az infrastruktúrafejlesztés problémájára, illetve a nyugdíjemelés kérdésére. A Szociáldemokrata Párt tervezett bizalmatlansági indítványa kapcsán a szövetségi elnök kifejtette, egy konkrét feltételeket és célkitűzéseket tartalmazó megállapodás alapján az SZDP támogathatná a jelenlegi kormányt. Markó Béla ugyanakkor megerősítette azon véleményét, hogy a jelelegi kormánynak csupán egy alternatívája van, az előrehozott választások, egy új kormány megalakításának nincs esélye.

 

Új helyzet…

 

Markó Béla rámutatott: az RMDSZ új helyzetet teremtett, amikor befutó helyet ajánlott Tőkés László püspöknek a Szövetség EP-jelöltlistáján. – Új helyzetet teremtettünk, mert azokban a fontos pillanatokban, amikor szolidaritásra van szüksége az erdélyi magyarságnak, össze kell tudjunk fogni – szögezte le, hozzátéve, hogy az RMDSZ nemcsak az európai parlamenti választások esetében, hanem hosszabb távon is nyitott az együttműködésre.