ERDON Helyi hírek

2008.03.10. 14:00

Forradalmi újítást alkalmaznának

<p>Szatmár megye - Egy olyan olasz találmányt szeretnének alkalmazni a szennyvítisztítás terén, Piskolton és Kálmándon, amely Európában forradalminak számít.</p>

Egy hétig tartózkodott Rómában Piskolt polgármestere Dobos József, valamint Kálmánd, Mezőterem, Csomaköz alpolgármestere. A látogatás apropója az volt, hogy egy olyan korszerű szennyvíztisztítónál jártak, amely megoldást jelentene a községek ilyen jellegű problémáira. Dobos József lapunk kérdéseire válaszolva elmondta: a tisztítóállomás kialakítására uniós támogatást lehet nyerni. Technikai szempontból tökéletes megoldásnak ígérkezik ez a telep, melynek kialakítása 800000 euróba kerülne, de az összeg egészét meg lehet nyerni pályázati úton.

Az olasz partner kereste fel őket és látta őket vendégül római tartózkodásuk ideje alatt. A polgármester elmondta, már folyamatban van a pályázat elkészítése.

Kálmánd is hozzákezd

Megkérdeztük Kálmánd alpolgármesterét, Schlakter Ferencet is, aki szintén pozitívan nyilatkozott a teleppel kapcsolatban. Mint elmondta, az egész telep összesen 40 négyzetméteren fekszik, gyakorlatilag egy ház udvarában is elfér. Külön pozitívumként említette ő is, hogy a kialakítási költségek nem terhelnék az önkormányzatot, tekintve, hogy megvan a rá illő uniós kiírás. Az alpolgármester hozzátette, hogy az sem jelent gondot, hogy nincs meg a szennyvízvezeték, hiszen kocsikat kell beszerezniük, melyekkel a kiszippantott szennyvizet a tisztítóállomásra szállítják. Így mindenki jól jár. Amennyiben pozitív választ kapnak pályázati beadványukra, azonnal elkezdik a munkát.

Tőtős Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!