Jelentős vízügyi befektetések az elmúlt hónapokban

Jelentős vízügyi befektetések az elmúlt hónapokban
Nagyvárad- Kedden az RMDSZ nagyváradi székházában azt a tíz hónapot értékelte Pásztor Sándor, amíg vízügyi szakállamtitkár volt. Elmondása szerint jelentős összegeket sikerült vonzani a térségbe.

Pásztor Sándor volt vízügyi államtitkár arról számolt be: amikor tavaly áprilisban elfoglalta a tisztségét, egy rendkívül alacsony, szinte a semmivel egyenlő országos költségvetéssel szembesült (35 millió lej), az év végére azonban sikerült feltornászni ezt az összeget 223 millió lejre. A térségünkbe az első kiutalások májusban történtek: a hollószegi gát 2,7 millió lejt kapott, júniusban pedig 1,7 millió lej lett kiutalva a Sebes Körösnél zajló munkálatokra a tartozások fedezésére, illetve Belényes környékén a Nyímesd patak rendbetételére 1,5 millió lej, valamint a Bisztra patakkal kapcsolatos problémák megoldására 123 ezer lej. Augusztusban több mint 2 millió lej érkezett a térségbe, több munkálatra (a Gyepes és a Fehér Körös völgyében). A büdzsékiigazítás után novemberben jöttek jelentős összegek: a Sebes Körös 1,02 millió lej, a Nyímesd 1 millió lejt, a hollószegi gát 500 ezer lejt „kapott”. Decemberben a Sebes Körös mentén zajló munkálatokra még jutott 277 ezer lej, a Nyímesddel kapcsolatos beruházásra 457 ezer lej. Összességében elmondható tehát, hogy 2014-ben a Sebes Körös-menti munkálatokra 3,02 millió lejt költöttek, a Nyímesd-mentiekre 2,9 millió lej, a hollószegi gátra 3,5 millió lej. Ugyanakkor a Körösök vízügyi medence az államháztartásból 9,6 millió lejt, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól 4,2 millió lejt, a Szektoriális Operatív Program környezetvédelmi tengelyétől pedig 6,7 millió lejt kapott, tehát összességében 20,6 millió lejt tudtak költeni és kifizetni munkálatokra.

Szektoriális Program

Emellett egy kormányhatározat következtében októbertől azzal az ígérettel tudtak dolgozni, hogy idén januárban vagy februárban a központi költségvetésből elszámolják a munkálatok értékét. Országos szinten emiatt 50 millió lejt sikerült „felszabadítani” csak vízügyi befektetésekre. Ebből a valóságban 40 millió lejt mozgattak meg- tehát nem érték el a plafont-, és 25 millió lej értékben vettek át munkálatokat, melyből 19 millió lejt a térségünkbe sikerült vonzani. Ez azt jelenti, hogy például további 4,5 millió lej jutott a Sebes Körösre, 3,5 millió lej a Nyímesdre és 430 ezer lej Hollószegre. Ugyanakkor finanszírozni tudják a váradi Kossuth utcai zsinagóga melletti partszakasz rendbetételi munkálatait, a labda most az önkormányzat térfelén pattog. Összeadva tehát a tavalyi és ezen összegeket, azt jelenti, hogy a Körös vízügyi medencében több mint 39 millió lej értékű befektetések történtek az elmúlt tíz hónapban, amikor Pásztor Sándor volt a vízügyi szakállamtitkár. A dolgokat tehát úgymond rendben hagyta maga után, azzal a megjegyzéssel, hogy ismét költségvetés-kiigazításra lesz szükség, mert máskülönben valamikor a nyár közepén elfogynak a források.
Arra hívta fel a figyelmet: fontos finanszírozási forrást jelent az EU Szektoriális Operatív Program környezetvédelmi tengelye. A térségünkben ilyen típusú társfinanszírozással két jelentős invesztíció fog megvalósulni a közeljövőben: a Páris és a Kösmő patakok medrének rendbetétele, partszabályozása. Előbbi 12,8 millió lejbe, utóbbi pedig 17,2 millió lejbe kerül, mely összegek kilencven százaléka európai uniós támogatás. A Páris-pataknál már el is kezdődtek a munkálatok a megyei kórház környékén, megvannak a szükséges engedélyek.
Kevésbé történt előremozdulás a szivárgó Lesu-i gát ügyében, reményre ad okot azonban, hogy egy programcsomag részeként a finanszírozási kérvény eljutott a kormány asztalára, illetve miniszterelnök-helyettesi szintig. Ebben az esetben is uniós finanszírozás a cél, körülbelül 10 millió euróra volna szükség a rendbetételre, a hatástanulmány már elkészült.

Ciucur Losonczi Antonius