Jelentős méretű meteoritot állítottak ki a barcarozsnyói Dino Parkban

Jelentős méretű meteoritot állítottak ki a barcarozsnyói Dino Parkban
Méreteinek köszönhetően ritkaságnak számító meteoritot állítottak ki a barcarozsnyói (Râşnov) Dino Parkban. A meteoritot nemrég fedezték fel a Kolozs megyei Szucság (Suceag) településen és szerdától megtekinthető a parkban – tájékoztat az AGERPRES hírügynökségnek küldött közlemény.

“Mivel a tudományos kutatások szerint a dinoszauruszok egy meteorit becsapódása miatt haltak ki bolygónkról, egyértelmű volt számunkra, hogy a Dino Park a legmegfelelőbb helyszín egy meteorit bemutatására, főleg, hogy nagyon ritka és Románia területén fedezték fel. Ahogyan már megszokhatták, parkunk nagy hangsúlyt helyez az oktatási tevékenységekre is, valamint igyekszünk népszerűsíteni a romániai tudományos felfedezéseket is” – nyilatkozta Adrian Apostu, a Dino Park menedzsere.

A Bukaresti Egyetem professzora, Dan Grigorescu szerint a meteorit több tonnás lehetett, amikor elérte a föld atmoszféráját, és a becslések szerint 1992-ben ért földet Szucságon, de csak 2012-ben ásták ki. Tudományos szempontból rendkívül nagy jelentőséggel bír – magyarázta a szakember. A Barcarozsnyón kiállított meteoritot egy hat méteres kráterbe helyezték, amely a becsapódás pillanatát idézi fel és virtuálisan is megtekinthető.

A Dino Park egy rendkívül népszerű múzeum a barcarozsnyói vár közelében. Az 50 életnagyságú dinoszaurusz mellett játszótér, fára épített házak, 9D-s mozi, kalandpark, lézerlabirintus és egyéb interaktív helyszínek várják a látogatókat.

www.agerpres.ro