Jelentős magyar aktívum a magyar-román kereskedelemben

Az idén az első nyolc hónapban a magyar-román kereskedelmi forgalomban 900 millió dolláros aktívum alakult ki – közölte az MTI érdeklődésére a Magyar Befektetési és Kereskedelem-fejlesztési Ügynökség (ITD-Hungary) tanácsadója egy magyar-román külgazdasági fórum előtt szerdán, Békéscsabán.

Skapinyecz Péter elmondta, hogy a magyar export elérte az 1,9 milliárd dollárt, a Romániából származó import 1 milliárd dollár volt. Tavaly az év egészében a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke meghaladta a 4 milliárd dollárt.


Az árucsere-forgalom 80-85 százalékát a gépek és berendezések adják, de például az idén, az eddig rendelkezésre álló adatok szerint jelentősen megemelkedett a magyar agrártermékek kiszállítása Romániába.

Orosz Tivadar, a békéscsabai székhelyű, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara égisze alatt a ’90-es évek végén megalakult magyar-román tagozat elnöke elmondta: információi szerint a magyar tulajdonnal muködő vállalkozások száma meghaladja a hatezret Romániában, ugyanakkor a legújabb trendek szerint a magyar vállalkozások már kevéssé a vállalatalapítást helyezik előtérbe. Inkább Magyarországról próbálnak a helyszínen vállalkozni.

A tagozat közvetlenül mintegy 200, a román piacon érdekelt magyar vállalkozással áll szoros kapcsolatban és látja el őket kereskedelmi, jogi, valamint üzleti információkkal.

Orosz Tivadar fontosnak nevezte, hogy a határ mentén dolgozó vállalkozások megtalálják a számításaikat a kétoldalú kapcsolatok bővülése során. Mint mondta a 2007 és 2013 közötti időszakban a határmenti megyék együttműködésére 240 millió eurós uniós forrás áll majd rendelkezésre, s ezt a lehetőséget a vállalkozóknak is ki kell használniuk.

Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke hangsúlyozta, hogy Békésnek már létező együttműködési megállapodása van Arad és Bihar megyékkel, s az aradiakkal például már eljutottak odáig, hogy a magyar-román kormányülésre már egy közös projektlistával is meg tudtak jelenni.

Az alelnök ezek közé sorolta például a határ két oldalán lévő folyami közúti hidak felújítását, valamint a turizmus közös fejlesztését.