Jelentős beruházások Bihar megyében

Jelentős beruházások Bihar megyében
Tovább folytatódik a Körösvidéki Múzeum új székhelyének a felújítása, megépül a Nyugati-Szigethegység útja, és megyei utak újulnak meg. Az ezekre vonatkozó finanszírozási szerződéseket csütörtökön írták alá Nagyváradon az illetékes intézmények vezetői.

Az Európai Unió Szektoriális Operatív Programjából (POR) és a román kormány Helyi Fejlesztés Országos Tervből (PNDL) számos Bihar megyei beruházást valósítanak meg a közeljövőben, a beruházásokra szánt pénz legalábbis már megvan. Csütörtökön ugyanis ünnepélyes keretek között írtak alá a Bihar Megyei Tanács nagyváradi székhelyén a négy infrastrukturális beruházásról szóló szerződést. A szerződő felek a Bihar Megyei Tanács részéről Pásztor Sándor tanácselnök, az európai uniós alapokat kezelő minisztérium részéről Marius Nica tárca nélküli miniszter, valamint Paul Stănescu miniszterelnök-helyettes, regionális fejlesztési és közigazgatás miniszter voltak. A tegnap délelőtti esemény első fele sajtónyilvános volt, az ülés második részében a különböző helyi önkormányzatokkal egyeztettek a magas rangú vendégek.

Múzeum

Először a Körösvidéki Múzeum új székhelyének felújításáról, magának a múzeumnak a jelentőségéről beszélt Aurel Chiriac igazgató, kiemelve, hogy országos jelentőségű kulturális intézményről van szó, hiszen közel 500 ezer műtárgyat őriz, ezek közül mintegy négyezer tárgy az ország kulturális örökségének a része. Mint mondta, az épület felújításának ebben a szakaszában 5,5 millió eurót nyert a múzeum uniós forrásból, ebből a pénzből teszik rendbe a múzeum udvarát és az épület első emeletét, ahol a természettudomány és a történelem szekciók kapnak majd helyet, és remélhetőleg jövőre már szinte végleges formájában folytathatja működését az új helyszínen idén megnyílt Körösvidéki Múzeum.

Utak a megyében

Szintén a POR finanszírozza a Nyugati Szigethegység útjának elkeresztelt megyei út felújítását. A 29,5 millió összköltségvetésű beruházás során Belényestől Jádremetéig újítják meg a Biharfüreden is keresztülhaladó megyei utat, amely amikor elkészül, rendkívüli módon fellendíti majd a turizmust a Nyugati Szigethegységben, mondta Ioan Mang, a Bihar Megyei Tanács alelnöke. Hozzátette, hogy egy következő etapban mintegy 9,5 millió euróból elkészül az út Kolozs megyei szakasza, vagyis a Jádremetétől a Nagysebesig tartó rész is. Ugyancsak Ioan Mang ismertette a PNDL programból finanszírozott Bihar megyei infrastrukturális beruházásokat. Konkrétan három megyei út felújításáról van szó 42,5 millió euró összértékben, melyek közül kettőnek a felújítására vonatkozó szerződést írta alá tegnap Pásztor Sándor és Paul Stănescu. Az egyik a Belényes-Biharrósa-Esküllő-Élesd 764. számú, 33,6 kilométer hosszú megyei út felújítására, a másik pedig a Szombatság-Bihardobrosd-Lankás, 21 kilométernyi megyei út felújítására vonatkozik. A harmadik projekt a Pusztaújlak-Kabaláspatak-Borszeg- Alsótótfalu, 767A számú megyei út felújítás, az erre vonatkozó szerződést egy későbbi időpontban írják alá. Mang emlékeztetett arra a kampányban tett ígéretre, hogy amennyiben a megyét irányító mostani koalíció az összes megyei utat felújítja, és ez a mostani szerződés-aláírás ennek az ígéretnek egy részét valósítja meg. Hozzátette, hogy mindeddig akadályt jelentett a megyei utak felújításában az Erdészeti Törvénykönyvnek az a kitétele, miszerint nem lehet megváltoztatni az utak besorolását, tehát az erdőutakat nem lehetett megyei utakká változtatni, márpedig Bihar megyében is volt két erdőút-szakasz a felújítandó megyei utak útvonalán. De a törvényt módosították, így ez az akadály elgördült a beruházás megvalósítása elől.

PNDL-pénzek

A tegnapi eseményen Paul Stănescu elmondta, hogy a PNDL programban 46 milliárd lejt osztottak ki a megyék lakosságszámát, területét, pénzügyi kapacitását és a megyében lévő közigazgatási egységek számát véve alapul. Marius Nica bejelentette, hogy a közeljövőben a Bihar megyéhez közeli megyékben, Kolozs, Beszterce-Naszód, Szilágy megyékben írnak alá hasonló szerződéseket, míg Adrian Ionuţ Gâdea államtitkár azt emelte ki, hogy a PNDL-program második etapjában Bihar megye 751 millió lejt kapott 172 beruházásra, összesen pedig 349 Bihar megyei projektet finanszíroztak ezen a programon keresztül, melynek keretében tanintézmények, megyei és községi utak, falusi orvosi rendelők, hidak, csatornahálózat és közvilágítás kiépítését és felújítását finanszírozzák. Bejelentette továbbá, hogy szintén a fejlesztési minisztérium keretében működő Országos Lakásügynökség (ANL) jelenleg Nagyváradon 139 lakást épít, és további ANL lakások épülnek a közeljövőben Nagyváradon, Belényesben és Szentandráson.

Határidők

A most aláírt szerződések kapcsán Pásztor Sándor tanácselnök bejelentette, hogy máris elindítják a közbeszerzési eljárást. A megvalósítás határidejére vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Ioan Mang elmondta, hogy a POR programban szereplő projekteket 2020-ig kell befejezni, míg Pásztor Sándor elmondta, hogy a múzeum esetében a határidő a kivitelezési szerződéstől számított harminchat hónap, de a dokumentáció már teljesen elő van készítve, tehát minden adva van ahhoz, hogy ez a munkálat a megszabott határidőnél sokkal hamarabb elkészüljön. A maga során Stănescu elmondta, hogy Romániában sajnos vannak hivatásos fellebbezők, ők azok, akik folyamatosan akadályozzák a projektek megvalósítását, ezért törvénymódosításra van szükség annak érdekében, hogy elvegyék ezeknek a hivatásos fellebbezőknek a kedvét.

Észak-erdélyi autópálya

Kérdés hangzott el az Észak-erdélyi autópálya Bihar megyei szakaszára vonatkozóan is. Ennek kapcsán Ioan Mang elmondta, hogy megváltoztatták a műszaki előírásokat, eszerint a Bihar megyei szakaszt három részre bontották, és mindháromra külön közbeszerzési eljárást írtak ki. „Remélem, hogy találunk három komoly kivitelezőt, és nem lesz akkora pechünk, hogy három komolytalan kivitelező legyen” – fogalmazott a tanács alelnöke.

Pap István