Jelentős adomány a Megyei Kórháznak

Jelentős adomány a Megyei Kórháznak
Nagyvárad – Mintegy 300 ezer dollár értékű, vadonatúj felszerelésekből álló adományt kapott a Megyei Kórház intenzívterápiás osztálya. Tegnap ünnepélyes keretek között felavatták a készülékeket.

Több Californiai Rotary Klub, az amerikai Assist International Alapítvány, valamint a nagyváradi Rotary Klub együttműködésének köszönhetően került az értékes adomány a Megyei Kórházhoz, hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón. Tizenöt intenzívterápiás monitorról van szó, melyek közül kilenc a General Electric legújabb modelje. Ezekről az információk egy központi monitorhoz érkeznek, így az orvos egyazon időben felügyelheti kilenc páciens állapotát. A többi hat monitor átlagos teljesítményű, de szintén a korszerű típusokhoz tartozik, ezenkívül az adományozók hoztak még egy Philips ultrahang vizsgálót, egy EKG-készüléket, valamint egy defibrillátort. Az utóbbi kettő szintén General Electric gyártmány a legkorszerűbb modellek egyike.

Ünnepség

A Dózsa György utcai kórházépület harmadik emeleti, intenzívterápiás osztályának előcsarnokában rövid avatóünnepség zajlott tegnap.Először Bob Pagett, az Assist International elnöke szólt az egybegyültekhez; később Susan Dupree, a kaliforniai Rotary vezetőője bemutatta a 91 éves Henrietta Fonkhausert, a projekt fő támogatóját, aki a továbbiakban elmondta: főleg azért döntött úgy, hogy jelentős összeget adományoz e célra, mert még soha nem volt Romániában, s úgy gondolta, hogy ez remek alkalom arra, hogy ellátogasson ide. Az eddigiek során úgy tapasztalta, hogy az itteniek nyugodt, békeszerető emberek. A idős hölgyről egyébként Radu Ţîrle, a Megyei Tanács elnöke elmondta: megboldogult férje a legnagyobb kaliforniai atomlaboratórium vezetője volt, „talán csak az egyesült államok elnökét őrizték jobban, mint őt”.

Jó kapcsolat

Gheorghe Carp alpolgármester és Carmen Pantiş kórházmenedzser is kifejezte köszönetét az adományért. Adrian Bulc, a váradi Rotary Klub elnöke kihangsúlyozta, milyen sokat számít, hogy jó kapcsolatot tartanak fenn a kaliforniai Rotary Klubokkal, valamint az Assist International Alapítvánnyal. Mint elhangzott, tavaly a belényesi kórház kapott jelentős támogatást szintén nekik köszönhetően.

Később az újságírók is megtekinthették a felszereléseket, melyeket Armin Sohrabt, a General Electric mérnökének vezetésével szerelt fel az amerikai szakértőkből álló csoport. Egyúttal egy mini-tanfolyamot is tartottak a Megyei Kórház orvosainak a felszerelések használatáról. Mint utóbb elmondták, a váradi orvosokkal teljesen egyenrangú félként tudtak kommunikálni, úgy látják, nincs lényeges különbség az itteni és a kaliforniai orvosok felkészültsége között. Susan Dupree kihangúlyozta: fontos, hogy az a fél, amelyik kapja az adományt, szintén tegyen meg mindent azért, hogy eredményesen tudja felhasználni. „Miben tudunk még az önök partnerei lenni?” – kérdezte később. Mint megtudtuk, az adománynak köszönhetően most már az intenzívterápiás osztály mindegyik ágya el van látva monitorral.

Címkék: ,