Jelentést kért Viorica Dăncilă miniszterelnök a péntek esti bukaresti tüntetésen történt provokációkkal kapcsolatban

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă
Haladéktalanul részletes jelentést kért Viorica Dăncilă miniszterelnök a péntek esti, bukaresti tüntetésen történt provokációkkal kapcsolatban – tájékoztat szombati közleményében a kormány.

E szerint Viorica Dăncilă miniszterelnök határozottan elutasítja a bukaresti demonstrációt “eltéríteni próbáló szervezett csoportosulások erőszakos tetteit”. “A belügyminisztérium jelentései arra világítanak rá, hogy az erőszakos fellépést jól szervezett csoportok provokálták ki azáltal, hogy rátámadtak a rendfenntartókra, intézményekre, és közjavakat tettek tönkre, hogy konfliktust gerjesszenek a békés tüntetők, valamint a rendfenntartók között” – fogalmaz a közlemény.

Ebben hozzáteszik: a kormány elvárja, hogy az illetékes intézmények zárják le az ügyben folytatott vizsgálatokat, majd vonják felelősségre a bűnösöket.

A miniszterelnök szombat reggel részletes jelentést kért a Román Hírszerző Szolgálattól azokról a személyekről, akik előkészítették, illetve kiprovokálták az erőszakot, valamint arról, hogy “az adatok és információk szerzésével megbízott állami intézmények” előzetesen miként kezelték a tüntetés eltérítésének szándékára vonatkozó információkat – áll még a közleményben.

A kormány képviselői ugyanakkor felhívást intéznek a politikai vezetőkhöz, hogy ne próbálják választási célokra felhasználni “e sajnálatos eseményeket”.

“Viorica Dăncilă miniszterelnök tiszteletben tartja az állampolgárok tiltakozáshoz és véleménynyilvánításhoz való jogát, ugyanakkor úgy véli, hogy ezt a jogot nem sajátíthatja ki egyetlen politikus vagy érdekcsoportosulás sem, amely a társadalmi rend megbontásában érdekelt” – fogalmaz a közlemény.

www.agerpres.ro