Jelentés a mezőgazdasági támogatásokról

Bihar megye – A Szociális Párbeszéd Bizottság Prefektúrán megtartott keddi űlésén beszámoló hangzott el a Bihar megyei mezőgazdasági támogatásokról.

A beszámolót a Bihar megyei Mezőgazdsági Kifizetési Ügynökség képviselője tartotta, és főleg a tavalyi év után járó hektáronkénti EU támogatásokról és a kiegészítő állami támogatásról esett szó, de érintette az állatartó ágazatot, a hátrányos helyzetű vidéken gazdálkodóknak járó támogatást, valamint a cukorrépa, repce, napraforgó, szója és kukorica, valamint a rostnövényként termesztett kender után járó terménytámogatást is.

Bihar megyében 42.984 termelő kért területi támogatást összesen 334.766,87 hektár terület után. Hektáronként 50,55 eurót kaptak a gazdák, amit az állam még kipótolt 47 euróval. Megadásának fő feltétele volt, s a mai napig is az, hogy minimum egy hektár megmunkált területre kérjék, és az ne legyen 30 árnál kisebb parcellákban szántóterület, és 10 árnál kisebb parcellákban szőlők, gyümölcsösök esetén.

A 2007-es évi őszi vetések után értékjegyek formájában kaptak állami támogatást a mezőgazdászok, melyen üzemanyagot, gyomírtószert, rovarírtószert vásárolhattak. Összesen 16.354 ilyen jellegű kérelmet hagytak jóvá 32.635.438 lej összértékben.

Az állatenyésztési ágazatban tavaly marha, disznó és csirkehúsra, méhcsaládokra, anyakocákra és tejre adtak állami támogatást 3.629 Bihar megyei termelőnek, összesen 11.590.581 lej értékben. De 9.066 szarvasmarha és juhtenyésztő is kapott 24.446.520 lej össztámogatást.

Nicolae Morgovan az Országos Szakszervezeti Tömb Bihar megyei elnöke, valamint Ioan Baciu vállakozóiszféra képviselője szerint az 50,55 erós EU támogatás kevés, Nyugaton 200 eurót kapnak hektáronként a gazdák és mostmár a mi termelőinknek velük kell versenyezniük a piacon, holott a kiegészítő állami támogatással együtt sem kapnak a mieink 100 eurót. Válasz: a cukorrépa után már a mi termelőink is 200 eurót kaptak, és az állattenyésztőknek is sikerült kialkudniuk ez évre a maximális összget. Az alprefektus javasolta, hogy hívjanak össze egy találkozót a szakszrvezet és a patronátus között és dolgozzanak ki egy javaslatcsomagot a szakminisztériumnak.
Albert Ferenc