Jégvédelem: kiterjesztenék a rendszert

Jelenleg megközelítőleg egymillió hektárnyi területet véd a rendszer
Jelenleg megközelítőleg egymillió hektárnyi területet véd a rendszer
Az országos jégkármérséklő rendszer (SNACP) 123 rakétát lőtt ki a jégvédelmi ágyúkból két nappal korábban Moldova térségében, és mindeddig nem is volt jégeső a védett területeken, tájékoztatott a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium vasárnap.

A május 3-ai szélsőséges légköri instabilitás miatt a Iaşi és Vrancea megyék területén levő jégvédelmi ágyúkból összesen 123 jégvédelmi rakétát lőttek ki, amelyek eloszlatták a felhőket. A minisztérium hangsúlyozza, hogy az eddigi információk szerint nem esett jégeső a védett területeken.

Beruházások

Petre Daea mezőgazdasági miniszter szombaton, a Iaşi megyei Dancu településen levő Jégkármérséklő Központban tett látogatásán kijelentette, országszerte 65 új jégvédelmi rakétákat kilövő pontot fognak létesíteni, és így 2020-ban már több mint 2,5 millió hektárnyi mezőgazdasági terület lesz védve a jégesővel szemben.
Hozzátette, a tárca folytatja a beruházásokat a jégkármérséklés területén, és repülőgépeket fog vásárolni, amelyek szétszórják majd az ezüst-jodidot ott, ahol a szakemberek szükségesnek látják a beavatkozást. Ezek mellett generátorokat is telepítenek, amelyek az ezüst-jodidot párologtatják. „Egy nagyon fontos stratégiai rendszerről van szó, amely nem csupán a mezőgazdasági területeket, a különböző ültetvényeket védi (…), hanem a településeket is. Tudjuk, hogy a jégeső nem csupán az ültetvényekben okoz komoly károkat” – nyomatékosította Daea.
Jelenleg megközelítőleg egymillió hektárnyi területet véd a rendszer, de 2020-ban ez meg fog kétszereződni, válaszolta Daea az újságírók kérdésére.

www.agerpres.ro