Jégszoborral kedveskednek a gyerekeknek

Nagyvárad – Nagyvárad Polgármesteri Hivatala természetes nagyságú, jégből készült, rénszarvasfogatot hajtó Mikulás szoborral szándékszik kedveskedni a gyerekeknek december 6-ára.

A jégszonbrot egy nagyváradi cég, az Icelandia kft. szobrásza Hulbert Adrian készíti, aki tavaly már részt vett egy Debrecenben megrendezett nemzetközi jégszobrászversenyen is, s eddig több romániai megrendelőnek készített különféle alkotásokat, például Ilie  Nastase volt teníszbajnok lányának esküvőjére, egy jéghattyút, Becali megrendelésére a  Steaua fotbalklub UEFA kupával ékesített címerét, s most a Nagyváradi Polgármeteri Hivatal megrendelésére a Mikuláson dolgozik.

A jég ugyanis nem csak italok és ételek hűtésére, vagy csak korcsolyázásra jó, hanem művészi alkotások is készülnek belőle már évszázadok óta. Előnye, hogy könnyen faragható, hátránya, hogy a jégből készült alkotások tiszavirág életűek, csak 8-9 órán keresztül nyújtanak művészi élvezetet, aztán elolvadnak. Legnagyobb hagyománya manapság a jégszobrászatnak az Egyesült Államokban és az északi, hidegebb klímájú államokan van, ahol jégszobrászversenyeket, is rendeznek. Nem csak szobrokat, de dísztárgyakat, sőt híres épületek makettjét is el szokták készíteni jégből. A jégszobrok világszerte elfogadott, úgymond szabványmérete a 100 cm. x 50 cm. x 25 cm, de vannak ettől eltérő méretű alkotások is, mint például a most készülő mikulásszobor, amit több egybeolvasztott jégtömbből faragnak ki. Leggyakoribb a nagy tisztaságú jégből készült dísztárgy, belső dekoráció vagy szobor, amit aztán szines égőkkel világítanak meg, s csak akkor kezd igazán “élni”, de szokták a jeget különleges módszerekkel festeni is.

Hulbert Adrian, aki egyik társtulajdonosa is az eredetileg vendéglőknek jégkockát gyártó négyszemélyes családi vállalkozásnak fafaragóként kezdte a karrierjét, csak ezelőtt mintegy 2 évvel kezdett el jégszobrászattal foglalkozni, s igen tehetséges jégszobrász vállt belőle. A tavaly Debrecenben megrendezett nemzetközi versenyen, melyen nagy tapasztalattal rendelkező angliai, németországi, finnországi és más európai versenyzők is részt vettek, egy lovat faragott ki adott, meglehetősen rövid idő alatt jégből. Akkor ugyan nem sikerült díjat nyernie, de azóta sokat gyakorolt, mondta. Mikulásnapkor a nagyváradialk is megcsodálhatják a sétálóutcán kiállított legújabb alkotását, mellyel főleg a gyerekeknek akar a városvezetés örömet szerezni.