Jazz a parkban

Jazz a parkban
A kolozsvári Sétatéren, június 21-23. között, a Kaszinó és Pavilon környezetében Dzsessz Napokat tartanak, jelentették be azon a sajtótájékoztatón, melyet Alin Vaida, Radu Neag, Răzvan Metea szerveztek. Mindhárman a Gheorghe Dima Zeneakadémia tanárai.

Első alkalommal szervez ilyen jellegű hangversenyt a kolozsvári FAPTE civil szervezet. A három napos rendezvényre a belépés ingyenes, mert a főszándék, az embereket minél jobban megismertetni a dzsessz szépségével, amely (angolul jazz), a zenei stílussal, amelyre jellemző a blue note-ok (az európai zene hangközeinek módosításából, a leggyakrabban a terc, ritkábban a szeptim és a kvint nem egészen félhangnyi szűkítéséből született hangok), szinkópák, szvingelés és párhuzamos ritmusok alkalmazása. A stílus legfontosabb jellegzetessége az improvizáció, az előadók sokszor rögtönzött szólót játszanak vagy válaszolgatnak egymás játékára (kérdés-felelet).

De a három nap alatt lesznek különböző vásárok, mint például egyedi ruhaköltemények, könyvstandok, valamint antik tárgyak eladása. Lehet kávét, üdítőt, sőt bort is fogyasztani, leülni a fűbe, beszélgetni, vagy hallgatni a zenét. A sétányon lehet biciklizni.

A rendezés hátterében Cluj Never Sleeps projekt áll, amelynek szándéka elősegíteni, hogy Kolozsvár ténylegesen megkapja Európai Ifjúság Fővárosa 2015 címet. Ennek is köszönhető az, hogy a város fiatalságát próbálják ilyen irányban is mozgósítani, ami nem jelenti azt, hogy a zenét élvező idősebb nemzedéket kizárnák az esemény élvezetéből. Tehát mindenkit várnak erre a három napra.

A teljesség igénye nélkül, június 21-én Maria Răducanu, Byron együttes, június 22-én az Otros Aires, Viţa de Vie, vasárnap Waldeck, Cuantune, Jazzybirds együttes koncertezik.

A felsoroltakból is érezhetjük a lelkes fiatal, de szakmailag jól felkészült rendezők, és a mögöttük álló csapat szándéka az igényes zenekultúra fejlesztése olyan eszközökkel, melyek közel állhatnak az ifjúság ízlés világához.

A ma fiataljai előtt nyitva áll a világ, és lehetőségük lehet arra, hogy nem csak itthon, de a nagyvilágban is megismerjenek olyan életformát, ízlés rendszert, meg- nyilvánulási lehetőséget, mely csak hasznos lehet számukra és annak a társadalomnak is, melyben élnek.

A mostanában alakuló civil szervezetek már kezdik felismerni azokat a lehetőségeket, amelyeket felhasználva, színesebbé, élhetőbbé tehetik azt a világot, mely őket, körülveszi.

Zene világában eltöltött három nap talán színesebbé teheti számunkra az életet.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,