Javasolni fogjuk a földrengésveszéllyel kapcsolatos ismeretek kötelező beemelését a tantervbe

A Fejlesztési, Középítkezési és Lakásügyi Minisztérium több programjának – középületek-, földrengés veszélyének kitett lakóházak szerkezeti megerősítése, kockázati térképek előkészítése – meglapozásánál a természeti katasztrófák veszélyének megelőzése, és a kockázatok csökkentése áll – hangsúlyozta Borbély László fejlesztési miniszter január 17-én Bukarestben, a Sürgősségi Helyezetek Főfelügyelősége 2007-es tevékenységének mérlegét bemutató találkozóján.

A földcsuszamlás veszélyének kezelése esetében a veszély elleni defenzív tevékenységről a veszély megelőzésére csak abban az esetben lehet áttérni, ha elkészül a földcsuszamlás veszélyének kitett területek országos feltérképezése – hangsúlyozta Borbély kiemelve: az eddigi előírások szerint a helyi és megyei tanácsok kellett volna, finanszírozzák e térképek előkészítését, a most elfogadott módszertan szerint a helyi tanácsok legalább 50 %-át kell finanszírozzák a terveknek. A minisztérium 2008-ban körülbelül 26 millió új lejjel segíti a kockázati térképek előkészítését. 

Bukarest földrengésveszély szempontjából Lisszabon után a második legveszélyeztetettebb európai főváros, ezért a közeljövőben megbeszéléseket fogunk tartani a bukaresti iskolák igazgatóival, és javasolni fogjuk a földrengésveszéllyel kapcsolatos ismeretek kötelező beemelését a tantervbe – jelentette be Borbély. A minisztérium japán szakértőkkel partnerségben elkészített egy, az iskolások körében a földrengés veszélyének tudatosítását szorgalmazó útmutatót, melyet az Oktatási, Kutatási és Ifjúsági, a Szállítási, valamint a Belügy Minisztérium közös rendelettel a tavaly jóváhagyott. Az útmutató megtalálható a minisztérium honlapján.

A középületek és lakóházak szerkezeti megerősítésével kapcsolatosan a miniszter elmondta: 2010-ig országosan 85 középület szerkezeti megerősítése van tervben, a lakóházak esetében a program ütemének felgyorsítása érdekében jogszabály módosítás után már polgármesteri határozattal is el lehet kezdeni a konszolidálási munkálatokat.