Játékosan a szelektív hulladékgyűjtésről

Játékosan a szelektív hulladékgyűjtésről
Az Újrahasznosítás Zöld Laboratóriuma a neve annak a karavánnak, mely országos körútján belül kedden Váradra érkezett. A kisiskolások különleges módszerekkel tanulhatnak a témáról.

A laboratórium tulajdonképpen egy átalakított busz, melyet az Eco-Rom Ambalaje Rt. indított útnak, tudtuk meg Gabriela Neacșu kommunikáció-szakértőtől. A szervezet a szelektív hulladékgyűjtést igyekszik meghonosítani az országban különféle projektek és beruházások által, s ez a programjuk, mellyel a harmadikos diákokat – közvetett módon pedig a szüleiket – célozzák meg, második éve működik.

Rajzfilm és verseny

A busz meghibásodása miatt tegnap délelőtt mintegy félórás késéssel érkeztek meg a nagyváradi 11. sz. általános iskolába, ám a gyerekek így is nagy örömmel fogadták őket – különösen a Reko nevű, marslakó-kinézetű kabalafigurát. A későbbiek során a gyerekek tízes csoportokban szálltak fel a különleges buszra. Először egy mintegy hétperces animációs filmet nézhettek meg, amelyet nagyon kellett figyeljenek, ugyanis olyan információkat tartalmazott, melyekre a későbbi megmérettetésen volt szükségük. A busz másik részében ugyanis, amely belülről úgy nézett ki, mint egy űrhajó, a gyerekek egy nagyon korszerű elektronikus játékot játszottak, melynek során be kellett bizonyítaniuk, hogy tudják, milyen hulladékokat milyen színű konténerekbe kell dobniuk. A verseny végén a csoport egy pontszámot ért el, s mint megtudtuk, a legnagyobb pontszámot elérő csoport jutalomként meglátogathat majd egy közeli szemétfeldolgozó üzemet, hogy a gyerekek láthassák is, hogyan dolgozzák fel a szelektíven gyűjtött hulladékot.

A programon részt vett Mircea Mălan alpolgármester is, aki kihangsúlyozta az újrahasznosítás fontosságát. Adelina Iacob iskolaigazgató pedig elmondta: a tanintézetben nagyon sok, környezetvédelemre irányuló program zajlik, jelenleg a kétéves Ecoșcoala programon belül a zöld zászló elnyerésére pályáznak – mely jelzi, hogy az adott tanintézetben különös hangsúlyt fektetnek a környezettudatos nevelésre.

A karaván egyébként szerdán a Iosif Vulcan iskolát látogatja meg, majd Kolozsvár felé veszi útját.

Neumann Andrea