Járványokról és betegségekről beszélgettek az öregdiákok

Járványokról és betegségekről beszélgettek az öregdiákok
Április 13-án a Szent László Líceum egyik osztálytermében szokásos havi találkozójukat tartották a váradi premontrei öregdiákok. Miklós Mihály történelemtanár tartott előadást.

Az érdeklődőket Vonház Antal, a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesületének titkára üdvözölte, majd Zilahi Bertalan üdvözölte az áprilisban név- vagy születésnapjukat ünneplőket. Tóth. L Ágnes a közelmúltban elhunyt Oláh György Nobel-díjas tudósról emlékezett meg, illetve egy saját költeményét is felolvasta, melyet A Magyar Költészet Napja alkalmából vetett papírra április 11-én.

Döntő szerep

A továbbiakban Miklós Mihály nyugalmazott történelemtanár tartott egy érdekes előadást Betegségek, járványok a középkorban és újkorban címmel. Többek közt arra hívta fel a figyelmet: ezek döntő jelentőségű szerepet játszottak az emberiség történelmében. Kiirtottak népeket, hadseregeket tettek tönkre, elpusztítottak ipart és kereskedelmet, megváltoztatták nemzeteknek és országoknak a sorsát, életét. Ha pedig áttekintjük a különböző járványok történetét, azt is látnunk kell, hogy néha a történelem menetét is megváltoztatták, kegyetlenül sújtva vezetőket és elnyomottakat, gazdagokat és szegényeket egyaránt. Ahogy azonban teltek-múltak az évszázadok, fokozatosan meghátráltak az emberiség egyre fejlettebb tudása előtt, de azért napjainkban is léteznek még olyan betegségek, melyeket nem tudtak végérvényesen legyőzni, és ma is határok nélkül szedik az áldozataikat.

Az előadó visszatekintését, időutazását a 30 évig tartó peloponnészoszi csatával kezdte, melyben a többször felbukkanó dögvész is döntő szerepet játszott, ami- mint elhangzott-, az athéni köztársaság lakossága egyharmadának halálát okozta, véget vetve Athén aranykorának. Ezután a pestisről, a „fekete halálról” ejtett szót, mely amellett, hogy pusztított, hatással volt az irodalomra, a teológiára, a művészetre is. Érdekes az is, hogy egyes vélemények szerint a középkor végét jelentette, és utat nyitott a reneszánsznak, sőt, a reformáció megjelenésének is- magyarázta.

Egy másik, középkorból eredő betegség a tífusz, melyet „morbus hungaricusnak” is neveztek. Természetesen a szifilisz és a kolera sem maradhatott ki a felsorolásból, és elrettentő példaként Miklós Mihály kevésbé közismert információkat is megosztott arról, hogy XIV. Lajos nem éppen a higiéniájáról volt híres annak ellenére, hogy imádta a mondén életet.

Ciucur Losonczi Antonius