Járóka Lívia: a szegények egyharmada cigány származású

Járóka Lívia: a szegények egyharmada cigány származású
A szegények egyharmada cigány származású Európában, a demográfiai folyamatok alapján az ebből a rétegekből érkező gyermekeknek óriási jelentőségük lesz 2040-re, fejlődésükért ezért mindent meg kell tenni – mondta Járóka Lívia, a Fidesz európai parlamenti képviselője az Európai Néppárt magyar képviselőcsoportjának konferenciája előtt pénteken Budapesten.

A politikus az Európai Unió Roma Keretstratégiájáról és a magyar tapasztalatokról rendezett konferencia előtt tartott sajtótájékoztatón felidézte: a 2011-es magyar uniós elnökség idején fogadták el az uniós romastratégiát, Magyarországon ezt követően gyorsan elindultak a felzárkózást elősegítő programok hozzáadott financiális keretekkel. Úgy vélte, ebben a kérdésben Magyarország úttörő volt és sikerként értékelte, hogy a magyar elnöksége fel merte vállalni ezt a témát és végül el is tudta fogadtatni a dokumentumot. Az európai romastratégiáról szólva azt mondta: a 40 millió legszegényebb európait érintő a szegénységet felszámoló programról van szó.

Ismertette: a program végrehajtásában a tagállamok közül ki jobban, ki rosszabbul teljesít, Magyarország jobban. Úgy vélte, ez indokolta, hogy az eddigi tapasztalatokat egy konferencia keretében vitassák meg.

Apropónak nevezte azt a két, múlt héten elfogadott európai parlamenti határozatot is, amely a romaprogramok alakulását és hasznosulását vizsgálta. Ezzel összefüggésben azt hangsúlyozta, hogy sokkal szélesebb összefogásra és az oktatás, az egészségügy, a foglalkoztatás és az egészségügy területén komplex programokra van szükség. Járóka Lívia az utóbbival kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a szegény rétegekből jövőknél kétszeres a rákos megbetegedés aránya, gyakoribbak a hormonális, a neurotikus, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések. Úgy vélte, egy erős egészségügyi felvilágosító kampányra van szükség.

“The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament’s grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liable for direct or indirect damage that may result from the implementation of the project.”